Šabić: Postupci vlasti zabrinjavaju 1Foto: Medija centar

On je, na obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna, rekao da smo često svedoci dramatičnih dešavanja na relaciji predstavnici vlasti – novinari.

Zabrinjavajuće je što se neki predstavnici vlasti prema novinarima, koji se koriste potpuno legitimnim alatom kakav imaju u zakonu o slobodnom pristupu inforamcija, ponašaju grubo, agresivno i pokušavaju da ih diskvalifikuju, naglasio je Šabić, navodeći i da je to atak na pravo građana da imaju informacije.

Navodeći da situacije je daleko od dobre, on precizirao da su u poslednjih godinu dana kulminirale pojave potpuno neadekvatnog odnosa vlasti prema pravu javnosti da zna.

Prema negovim rečima, prošle godine Poverenik za informacije je 61 put od Vlade zatražio da prinudom obezbedni izvrešnje njegovih rešenja, što je njena zakonska obaveza, ali da ni jednom nije to učionila.

Treću godinu za radom Narodna skupština nije razmatrala izveštaj poverenika, rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, u godinu dana republičko javno tužilaštvo je podnelo više tužbi za poništaj rešenja poverenika nego što su sva tužilaštva u Srbiji za dvanaest godina podnela optužnih akata protiv svih prekršioca zakona u nadležnosti povernika.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je rekao da postoje brojni izazovi u praktičnom sprovođenju prava javnosti da zna i da je želja ove organizacije da pomogne u unapređenju transparentnosti rada državnih institucija.

Prema njegovim rečima, zakon je omogućio građanima da pristupe informacijama koje obrađuju javni nagležni organi što je jak alat za borbu protiv korupcije.

On se, kako je rekao, osvrnuo se na zloupotrebu informacijama u nekim medijima pominjući uzbuđujuće, podstrekujuće izjave, koje često uzburkaju građane, umesto da budu pouzdane.

Govoreći o slobodnom pristupu informacijama, on je rekao da ima puno prostora za poboljšanje i da je misija OEBS spremna da pomogne.

Šabić je saopštio da ove godine, drugi put za redom, nije dodeljeno glavno priznanje – posebna nagrada i statueta za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu, u kategoriji svih organa javne vlasti.

Priznanje, takođe, nije dodeljno ni jednom organu iz kategorije najviših državnih organa.

U kategoriji republičkih organa vlasti, priznanje za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu dodeljeno je povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

U kategoriji pravosudnih organa priznanje je dodeljeno Apelacionom sudu u Beogradu, priznanja su dodeljenja i pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, a u kategoriji organa javne vlasti lokalne samouprave opštini Ruma.

Ministarstvu rudarstva i energetike dodeljeno je priznanje kao pobedniku na konkursu za Najbolji informator o radu državnih organa.(

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.