Šabić: Vlada da kaže da li se podaci o ličnosti iznose van zemlje 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar

„Model za koji se Vlada opredelila, problematičan je već sa stanovišta jednog od osnovnih standarda obrade podataka o ličnosti – svrsishodnosti. Opšte pravilo je da je obrada podataka dopuštena samo u legalnu i legitimnu svrhu, i samo u meri neophodnoj za ostvarenje te svrhe“, rekao je Šabić agenciji Beta.

„Ako se zaista želelo da se sazna ko ne želi pomoć, zar nije bilo svrsishodnije, logičnije i opravdanije pozvati te ljude (po svoj prilici ih je znatno manje) da se izjasne, a ne nepotrebno obrađivati podatke milona ljudi. U istom kontekstu sasvim je nejasno zašto se ne traži da se izjašnjavaju penzioneri, jer i tamo verovatno ima ljudi koji ne žele pomoć“, rekao je on.

„Poseban problem je što je, opredeljujući se za prijavljivanje preko interneta i telefona, Vlada zaboravila na obavezu iz Člana 23. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, po kojem je svaki rukovalac već u trenutku prikupljanja podataka dužan da ličnosti čije podatke prikuplja, pruži niz informacija. Način prijavljivanja koji je Vlada izabrala čini teškim, odnosno praktično nemogućim poštovanje te zakonske obaveze“, rekao je Šabić.

„Jedna od najvažnijih informacija iz pomenutog kruga je i informacija o tome da li rukovalac podacima, u našem slučaju Vlada, namerava da ih iznese u drugu zemlju. A građani su i iz neuspešne elektronske komunikacije dobili informacije koje ukazuju na to da je u postupak obrade podataka uključen ‘Cloudflare’ koji se inače hostuje u SAD“, naveo je on.

„U Odluci Vlade o listi država u kojima se smatra sa je obezbeđen primeren nivo zaštite, navode se i SAD, ali ograničeno, samo na ‘Privacy Shield framework’. Ali, čak i da nema ograničenja, licu o čijim podacima se radi mora se dati informacija o eventualnom iznošenju podataka iz zemlje“, rekao je Šabić.

Šabić smatra da je obaveza Vlade Srbije da „eksplicitno otkloni sve dileme u vezi s tim da li se lični podaci građana iznose i obrađuju izvan zemlje, posebno da li se iznose u SAD i da, ako je tako, objasni razloge za to“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.