Šabiću drugi put zabranjena saradnja sa Institutom za evropske poslove 1Foto: Medija centar

Institut za evropske poslove, kako navodi uputio je Šabiću 12. novembra pismo kojim ga poziva da bude jedan od predavača na treningu „Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji“ koji će se održati krajem meseca u Kragujevcu. Trening priprema buduće pripadnike pravosudnog sistema za argumentovaniji i senzibilniji pristup odbrani prava marginalizovanih manjina u Srbiji, te je Šabićevo predavanje trebalo da im prenese znanja o zaštiti podataka o ličnosti kao mehanizmu zaštite manjinskih prava.

„Čitava saradnja Instituta za evropske poslove i Šabića zasnivala bi se upravo na tom predavanju, pri čemu bi Šabićeva interakcija sve vreme bila sa polaznicima treninga, odnosno studentima i studentkinjama prava, a Šabić bi preneo svoje teorijsko i empirijsko znanje kao što je to nebrojeno puta radio za vreme trajanja povereničkog mandata. Ovo je drugi put da Agencija zabranjuje angažovanje g. Šabića pošto je u julu ove godine učinila isto. Međutim, kako od kraja tog mandata nije prošlo pune dve godine, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije bivši funkcioner dužan je da za svako zasnivanje poslovne saradnje zatraži saglasnost od Agencije. Očigledno, Agencija je predavanje na temu zaštite podataka o ličnosti u svrhu zaštite manjinskih prava videla kao „sukob interesa“ te je odbila da izda traženu saglasnost, čime je Šabiću direktno onemogućeno da učestvuje u programu“, navode iz Instituta za evropske poslove.

Institut ističe da se najoštrije protivi u ovoj meri proizvoljnom korišćenju prava Agencije jer i pored višestruke analize nije mogao da dođe do zaključka gde bi u opisanoj saradnji moglo da dođe do sukoba interesa, što može predstavljati jedini opravdani razlog za zabranu saradnje sa Institutom.

„Skrenuta nam je pažnja da ovo nije prvi put da Agencija Šabiću zabrani angažman“, ističe se u saopštenju Instituta za evropske poslove.

Sumnjaju da je odluka Agencije reakcija na činjenicu da je Institut u aprilu 2017. nedvosmisleno utvrdio da su zaposleni u Agenciji protivzakonito pristupali podacima o imovini Siniše Malog.

„Tada smo utvrdili da niko u Agenciji nije imao bezbednosni sertifikat da pistupi podacima koji su imali oznaku „strogo poverljivo“. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina odgovornom licu koje je omogućilo uvid u dokumente sa ovom oznakom tajnosti, a do danas niko nije odgovarao uprkos činjenici da je Majda Kršikapa započela proces utvrđivanja odgovornosti što je, verujemo, vodilo njenoj naprasnoj ostavci posle par meseci na mestu direktorke Agencije. Jasno je da je Agencija tada pokušala da sakrije podatke o imovini, a pošto je odbijala da nam dostavi tražene podatke, institucija Poverenika za informacije od javnog značaja je reagovala po našoj predstavci. Verujemo da Agencija zloupotrebljava zakon da bi ekonomski naudila Rodoljubu Šabiću, a Institut sprečila u nameri da ima kvalitetan program“, dodaju u saopštenju.

Deo zakona na koji se poziva Agencija tu je nesumnjivo kako bi sprečio zloupotrebe podataka i uticaja koji bivši funkcioner može imati neposredno nakon gubitka funkcije – Institut svakako prepoznaje i pozdravlja dobar zakonski okvir i prevenciju korupcije u ovom smislu.

„Međutim, iako ne dovodimo u pitanje potrebu poštovanja zakona, diskreciono pravo donošenja odluka pod krinkom zakona koje vodi do njegove zloupotrebe nije svrha postojanja zakonskih normi i svakako nije elemenat pravne države i pozivamo Agenciju da odustane od takve prakse“, dodaju u saopštenju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.