Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/DS

Amfilohije je poručio da ispraćamo jednu od najuglednijih ličnosti Crne Gore koja je bila na njenom čelu u presudnim vremenima.

„Nije bilo lagano nositi taj krst koji je on poneo na svojim plećima“, rekao je Amfilohije.

On je dodao da Bulatović nije podlegao iskušenjima kojima svi podležemo, a to su vlastoljublje i slavoljublje.

„Momir je sačuvao svoj obraz. U najtežem trenutku nije izgubio svoju dušu, to je od ogromnog značaja ne samo za njega nego i za Crnu Goru“, poručio je.

Mediji prenose da je ispraćaju sa podgoričkog Gradskog groblja na groblje u Kučima prisustvovalo više hiljada ljudi koji su izjavili saučešće porodici. Sahrani su prisustvovali i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Srbije Zoran Bingulac.

U ime Vlade Crne Gore sahrani je prisustvovao potpredsednik i ministar pravde Zoran Pažin.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici u kome navodi da sa pijetetom čuva uspomenu na dane saradnje.

„Sa žaljenjem sam primio vest o iznenadnoj smrti vašeg supruga, roditelja i brata Momira Bulatovića, prvog neposredno izabranog predsednika Republike Crne Gore, koji je 90-tih godina na toj dužnosti davao izuzetan lični doprinos očuvanju mira, multietničkog sklada i stabilnosti u našoj Republici“, naveo je Đukanović.

Kako je dodao, bez obzira na kasniji razvoj političkih procesa, s pijetetom čuva uspomenu na te dane saradnje.

„Kao što cenim što smo obojica imali snage da se uzdignemo iznad političkih razmirica u kasnijim životno važnim situacijama. Molim vas da primite izraze mog iskrenog saučešća“, navodi se u Đukanovićevom telegramu.

Komemoracija povodom smrti Bulatovića održana je danas u Srpskoj kući a pored porodice, prijatelja i predstavnika opozicije prisustvovao je i predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Povezani tekstovi