– Drago mi je što ću ponovo ići na Šahtjor, jer sam sa Dinamom iz Kijeva odigrao mnoge derbije sa klubom iz Donjecka. Ukrajinci se izdvajaju kvalitetom u našoj izjednačenoj grupi. Iskusni su, dugo na okupu i redovno na evropskoj sceni, ali ni njima sigurno neće biti svejedno. Znam koliko cene srpski fudbal. Nismo baš morali izvući ni Tuluz, ali sve su to protivnici s kojima možemo da igramo, ekipe našeg ili jačeg nivoa. Ne možemo obećati prolaz, ali nadam se da ćemo spremni dočekati te duele, a navijači svaki put napuniti stadion u Humskoj. Nije samo zadovoljstvo već i veliko iskustvo igrati u ovakvom takmičenju – prva je reakcija Gorana Gavrančića, sada štopera crno-belih, a nekada defanzivca večitog Šahtjorovog rivala.

Igor Duljaj navija da njegov bivši i sadašnji klub zajedno prođu u sledeću fazu.

– Drago mi je što ću ponovo doći u Beograd i videti se sa mojim prijateljima iz Partizana, ali nisam uopšte srećan što igram protiv bivšeg kluba. Stalno pričam saigračima iz Šahtjora o njemu i njegovim navijačima, pa sad imaju priliku da se uvere u to. Želim da mi i Partizan završimo na prvim mestima u grupi – poručio je iz Monaka, eks polaznik Omladinske škole crno-belih, koji je sinoć igrao Superkup sa osvajačem Lige šampiona Barselonom.

Trener jedinog preostalog srpskog predstavnika u evrokupovima Slaviša Jokanović nije baš najzadovoljniji dobijenom konkurencijom u borbi za prvo prezimljavanje u Evropi posle 2005.

– Imali smo sreće u drugom šeširu (Briž), ali ne u prvom (Šahtjor) i poslednjem (Tuluz). Ukrajinci su osvajači ovog takmičenja, Tuluz dolazi iz jake francuske lige, a Briž predstavnik zemlje sa čijim smo timom igrali i prošle sezone (Standard iz Liježa). Utakmice će biti teške, ali videćemo gde nam je mesto – kaže strateg crno-belih, kojeg je prolaz u Ligu Evrope skoro izvesno spasao od smene, na čemu je do Žiline insistirao najveći deo Upravnog odbora kluba.

Neispunjena obećanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, snaga rivala i njihovih prvenstava, kapitenu Nenadu Đorđeviću ne dozvoljavaju da se izleće sa prognozama.

– I sam ulazak u Ligu Evrope je veliki uspeh. Učinićemo sve da se nadigravamo sa protivnicima, ali trebalo bi da budemo obazrivi i pametni u tome. Izvučene ekipe nisu možda zvučnih imena, ali su sve do jedne nezgodne. Idemo meč po meč, počev od prvenstvene utakmice sa Hajdukom – ne zaboravlja iskusni štoper narednu superligašku obavezu sa tradicionalno žilavim Kuljanima.

U tih 90 minuta na terenu sigurno neće biti Obradovića (prešao u Saragosu) i Krstajića (obnovio povredu), a možda ni rovitog Moreire.

 

Uhapšeni navijači Žiline

Slovačka policija uhapsila je šestoricu navijača Žiline pre i posle utakmice sa Partizanom, javili su slovački mediji. Četvorica „šošona“ privedeno je zbog napada na pristalice crno-belih, na ulasku u stadion, kada su dvojica „grobara“ lakše povređena, dok su ostali završili u zatvoru zbog upada na teren nakon završetka meča i pokušaja izazivanja nove tuče sa gostujućim fanovima.

Milion evra već u kasi

Neulazak u Ligu šampiona izbio je crno-belima iz ruku sedam miliona evra direktne zarade od plasmana u klupsku elitu, ne male prihode od prodaje TV prava i ulaznica, te sigurno uvećanje tržišne cene igračima, ali „parni valjak“ imaće koristi i od Lige Evrope. Sam prolaz u grupu košta milion evra, u slučaju pobede u klupsku kasu sliće se još 140.000 evra, dok remi donosi upola manju novčanu nagradu.

 

Početak i kraj u Beogradu

1. kolo (17. septembar) PARTIZAN – Tuluz

2. kolo (1. oktobar) Šahtjor – PARTIZAN

3. kolo (22. oktobar) Briž – PARTIZAN

4. kolo (5. novembar) PARTIZAN – Briž

5. kolo (3. decembar) Tuluz – PARTIZAN

6. kolo (16. decembar) PARTIZAN – Šahtjor