SANU o Vesićevom odgovoru o Kalemegdanu: Iznenađuje što takav vid komunikacije nije nestao 1Foto: N1

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izrazio je danas „nelagodu i veliko čudjenje“ povodom odgovora zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića na pismo Odeljenja jezika i književnosti SANU u vezi s gradskim planom za izgradnju žičare – „gondole“ na Kalemegdanskoj tvrdjavi.

Pozivajući na uzdržavanje od prejakih i uvredljivih reči koje su, kako se navodi, „posebno poslednjih dana, ukazivale na neka stara i sramna ishodišta“, Akademija je navela da „iznenadjuje što takav vid komunikacije, uprkos našem naivnom verovanju, nije zauvek nestao“.

„Nismo u mogućnosti da razumemo kako je ugledni akademik Matija Bećković obeležen kao jedini autor saopštenja kada se nedvosmisleno navodi da iza tog načelnog teksta stoji Odeljenje jezika i književnosti, koji su podržali i članovi Izvršnog odbora SANU“, stoji u saopštenju.

Prethodno je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, odgovarajući na zahtev Odeljenja jezika i književnosti SANU da se „sudbina i izgled Beogradske tvrdjave vrate u nadležnost stručnjaka“, naveo da je „dobro da se to odeljenje SANU setilo da postoji Beogradska tvrdjava“.

„Vidim da se Odeljenje jezika i književnosti SANU oglasilo oko beogradske gondole. Da prevedem na srpski, Matija Bećković, veliki stručnjak za gondole, samo što se sada krije iza institucije. Dobro bi bilo da se sete da postoji i pravoslavna crkva Svetog Nikole u Novom Brdu, koja je proglašena katoličkom katedralom, ali to Bećkovića ne interesuje“, naveo je Vesić.

Dodao je da bi Bećković, „kao deo histerične i agresivne manjine, koja napada projekat gondole, mogao da svrati do Budimpešte i da pogleda uspinjaču koja je postavljena posred tvrdjave, malo starije od beogradske“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “SANU o Vesićevom odgovoru o Kalemegdanu: Iznenađuje što takav vid komunikacije nije nestao”

  1. Da nije tragično bilo bi komično: tvrđava u Beogradu starija je od one u Budimpešti barem milenijum i po. Jel taj Vesić misli da niko ovde nikad i nigde nije putovao? Ali to je upravo ono što žele ukidanjem pruga, železničkih stanica…

    • Budimpesta ima uspinjacu na sinama koja se, prakticno, ni ne vidi. Ali nista cudno od Vesica, kojem se prividjaju gondole i tamo gde ih nema, kao npr u Jerusalimu.

  2. AU cudu sam sto se SANU oglasila u vezi sa neprimerenim govorom Vesica.Gde su druge vitalne i zivotne teme koje nas udaraju kao maljem?Akademija,ili mrtvo more,cuti.A ova „komunikacija“sa Vesicem mnogo je slatkasta.

    • Pa zar nise videli da je predsednik SANU dr Kostic, pustio bradu? Poceo je i da se maskiram da ga slucajno neko ne bi pitao na ulici o doktoratu Sinise Malog, ili o padu BU na svim svetskim lustama izvrsnosti. Ilim ne daj boze, nesto o utciju AV na iseljavanje mkadih. A da ne govorimo o KiM!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.