Saobraćajni sindikat GSP Beograd: U 2018. godini 58 napada na vozače 1Foto: Miroslav Dragojević (Arhiva)

Оd 58 napada, 17 je bilo fizičkih, a 41 verbalni napad, a najveći broj napada dogodio se u avgustu. Prethodnih pet godina taj broj se kretao u rasponu od 40 do 55 napada, naveli su u Sindikatu.

Iz Sindikata su istakli da su vozači za volanom na svom radnom mestu, da iza sebe imaju stotinu i više putnika i da imaju pravo kao i drugi da rade svoj posao i da niko ne sme da ih ometa u tome.

„Ovo radno mesto je jedno od najtežih i nosi veliku odgovornost, a vozač trpi razne pritiske i izložen je posebnim uslovima zbog velikih zahteva koji se pred njega postavljaju. Svaki od putnika ili učesnika u saobraćaju koji napada ili prigovara vozaču direktno ugrožava bezbednost ostalih putnika i učesnika u saobraćaju. To je ono čega svi treba da budemo svesni“, navodi se u saopštenju.

Ono što je alarmantno, kako se dodaje, je to da se u narednim mesecima očekuje odliv jako velikog broja vozača iz GSP-a na poslove u inostranstvu.

„Svi zajedno moramo da se izborimo za bolji status vozača, a to podrazumeva bolju platu, bolje uslove rada kroz nabavku novih vozila, bolje, odnosno kraće radno vreme i njihovu zaštitu na radnom mestu“, ističu iz sindikata.