Sedam dana posle atentata baskijske separatističke organizacije ETA na madridskom aerodromu španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero (na fotografiji) rekao je da je proces rešavanja baskijskog pitanja došao do ćorsokaka. Sapatero je rekao da je napad na aerodrom „stavio konačnu tačku“ na mirovni proces započet u martu 2006. posle postignutog primirja.
Španski premijer treba da za desetak dana parlamentu podnese izveštaj posle serije konsultacija zakazanih naredne nedelje s predsednicima parlamentarnih odbora o pitanju promene „zajedničke strategije“ u borbi protiv terorizma ETA. Španski kralj Huan Karlos pozvao je u subotu na „nacionalno jedinstvo u borbi protiv terorizma“, izrazivši potpuno poverenje u stabilnost demokratskih institucija. „Čvrsta akcija pravosuđa, efikasnost naših snaga bezbednosti i jačanje međunarodne saradnje“ omogućili su „potpuno okončavanje nasilja“, rekao je španski kralj.
U ruševinama na parkingu aerodroma u subotu je pronađeno drugo telo žrtve napada. Četiri osobe povređene su 30. decembra na aerodromu u Madridu, kada je eksplodirao automobil bomba na aerodromskom parkingu posle anonimnog telefonskog upozorenja. Lakše su povređena dva policajca, jedan taksi vozač i jedan civil, navela je tada hitna služba. U eksploziji su poginula dva državljana Ekvadora koji su spavali u svojim automobilima čekajući na avion kojim je trebalo da doputuju njihovi rođaci.