Foto: Fonet / Antonio Ahel

Šarčević je rekao da podržava kolektiv te obrazovne ustanove, napominjući da je Ministarstvo prosvete o incidentu obavešteno tek posle devet dana.

– Tog učenika je bivši načelnik Školske uprave Beograd upisao preko veze, pa mu je poništavan popravni, pa su to radili ponovo…siledžijstvo svake vrste – ocenio je Šarčević.

On je rekao da su inspekcije poslate u Trgovačku, kao i u OŠ “Nikola Tesla” u Rakovici, gde je nakon tuče dva učenika, jedan od njih optužio direktora da mu je uradio šamar, te da će po dobijanju njihovog izveštaja preduzeti odgovarajuće mere. Šarčević je naveo da Školska uprava Beograd dosad nije dobro radila svoj posao, te da se time bavilo Ministarstvo, dodajući da je imenovan novi načelnik ŠU i da će “to telo biti redefinisano”.

Odgovarajući na pitanje Danasa ko će izricati kazne roditeljima nasilnih učenika koje predviđa novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar je odgovorio da su ga poslednji slučajevi nasilja uverili da je donet dobar zakon, ali da tek sledi teži deo, a to je njegova primena.

On je najavio i promene u radu prosvetne inspekcije, koja će imati više nivoa kontrole i da će u okviru nove sistematizacije postojati na nivou sektora Ministarstva prosvete, ali i pri kabinetu, uz inspekcijske službe na lokalnom nivou.