Foto: FoNet/Imre Szabo

Na konferenciji povodom osnivanja Sekretarijata Inicijative za obrazovnu reformu u jugoistočnoj Evropi – ERI SEE  Šarčević je rekao da Srbija radi na razvijanju dobrih odnosa sa neposrednim susedima i zamljama u regionu jugoistočne Evrope, kao i da je aktivan učesnik u regionalnim inicijativama, među kojima je i ERI SEE, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

On je ocenio i da je saradnja u okviru regionalnih foruma i inicijativa važana za jačanje dobrosusedskih odnosa, stabilnost u regionu i unapređenje reformskih procesa.

„Svoju predanost regionalnoj saradnji u oblasti obrazovanja i obuke, Srbija je iskazala i danas, kao domaćin Sekretarijatu Inicijative za obrazovnu reformu u jugoistočnoj Evropi“, kazao je Šarčević.

Ministar prosvete je dodao da je današnji skup prilika da se razmene mišljenja o tome šta treba promeniti kada je reč o sistemu obrazovanja kako bi učenicima i studentima bio omogućen viši stepen znanja i veština  koji su neophodni za uspešno učešće na tršištu rada i kako bi se prilagodili uslovima koje donosi globalizacija, dodaje se u saopštenju.

„Podelićemo iskustva o uspešnim trendovima, reformama i rešenjima“, naglasio je Šarčević.

Na skupu učestvuju i predstavnici ministarstava obrazovanja i tela koje se bave obrazovanjem iz zemalja regiona, kao i Antoaneta Angelova – Krasteva iz Evropske komisije, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju  Goran Svilanović, Ćezare Onestini iz Evropske fondacije za nauku, dodaje se u saopštenju.