Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kako je navedeno sa tom zemljom već postoji saradnja, a robotika, IT i biotehnologije su samo neke od oblasti u kojima sarađuju srpski i portugalski naučnici.

„Dogovorili smo se i da nam Portugal pomogne oko angažovanja srpskih istraživača i naučnih institucija u okviru projekta Horizont Evropa i oko povećanja bilateralnih projekata za 100 odsto“, naveo je Šarčević posle zvanične posete Portugalu.

On je kazao da će Portugal pomoći i u vezi sa učlanjenjem srpskog Centra za promociju nauke sa centrima izvrsnosti (Petnica, Tršić) u evropsku asocijaciju sličnih institucija.

„Cilj posete bio je da dobre veze između naših i portugalskih istraživača podignemo na nivo boljih veza između država i institucija“ istakao je Šarčević.

Delegacija iz Srbije obišla je najprestižnije portugalske visokoškolske ustanove, naučnoistraživačke organizacije i institute, Fondaciju za nauku i tehnologiju i Centar za promociju nauke.

Kako je istakao, Portugalci veoma cene srpske istraživače, iako Srbija ima četiri puta manji budžet za nauku.

„Portugal ima sve bolje rezultate, veoma poštuje i ceni srpske istraživače i zato postoje brojni međusobni kontakti. Sada je prvi put država stala iza tih kontakata i iza te saradnje naših naučnika“, rekao je Šarčević.

On je dodao da Srbija u Portugalu trenutno ima 81 doktoranta i istraživača i da dve zemlje već saradđju u brojnim oblastima, poput robotike, IT-ja, biotehnologija, molekularne biologije, mašinstva…“

„To su sve egzaktne nauke koje sutra mogu da unaprede srpsku privredu. A citiranost njihovih radova pomaže našim i njihovim institucijama da zauzmu prestižna mesta na listama za rangiranje visokoškolskih ustanova i naučnih institucija, poput Šangajske liste“, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, Portugal je primer zemlje koja je pre 30 godina bila daleko iza Jugoslavije u oblasti visokog obrazovanja i nauke, ali da su istorijske okolnosti uticale na to da su u ovom trenutku daleko ispred Srbije.

Povezani tekstovi