Foto: Stefana Savić

Stručnjaci SE su prilikom posete zatvorima u Evropi utvrdili da je veliki broj zatvora pretrpan i da veliki broj zatvorenika boravi u veoma lošim uslovima.

Zatvori u Srbiji su u velikoj meri pretrpani, ali je procenat pritvorenih lica u ukupnom broju zatvorenika relativno mali, navodi se u izveštaju i dodaje da su u Srbiji 2015. godine pritvorenici činili 15,3 procenta ukupnog broja zatvorenika. Na 100 raspoloživih mesta dolazi 106,4 lica.
Komitet SE ukazao je na potrebu da države članice osiguraju upotrebu alternativnih pritvorskih mera do suđenja, kao što su privremena obustava pritvora, kaucija, kućni pritvor, oduzimanje putnih isprava, elektronski i sudski nadzor. Ovo mere trebalo bi da se uzmu u obzir i kada se radi o stranim državljanima koji se zadržavaju u pritvoru zbog opasnosti od bekstva.

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland rekao je da je izveštaj Komiteta za sprečavanje korupcije ukazao na ozbiljne nedostatke u kojima se drže pritvorenici u zatvorima u Evropi. Jagland je pozvao 47 članica SE da obezbede da uslovi u njihovim zatvorima odgovaraju standardima za poštovanje ljudskih prava, kao i da se pritvor koristi samo kada je to apsolutno neophodno, što bi moglo da smanji prenatrpanost zatvora.