SDA Sandžaka i BNV: Civilizacijska odgovornost prema žrtvama 1Foto: FoNet / Dragan Antonić

SDA Sandžaka i Bošnjačko nacionalno veće (BNV), u odvojenim saopštenjima za javnost, pozdravili su odluku crnogorskog parlamenta o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici i pozvali su Skupštinu Srbije da uradi isto.

Stranka Sulejmana Ugljanina ovcenila je da  „većinska podrška inicijativi Bošnjačke stranke za usvajanje ove Rezolucije u parlamentu Crne Gore, predstavlja novi pozitivan kvalitet u političkom životu Crne Gore“, ali i da je to „najkraći put za pravedno i trajno rešenje krize nastale raspadom bivše SFRJ“.

BNV je navelo da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici „civilizacijska odgovornost prema žrtvama zločina i dokaz da se Crna Gora nalazi u procesu suočavanja sa prošlošću i jasnog razumevanja zločina počinjenih tokom 90-ih godina“. Nacionalni savet Bošnjaka posebno pozdravlja „rešenost crnogorskog parlamenta da zločin u Srebrenici nazove svojim pravim imenom,kako je ovaj gnusni čin nazvan u velikom broju međunarodnih presuda“.

Bošnjački nacionalni savet pozvao je  raplament Srbije da „po hitnom postupku“ usvoji rezoluciju kojom se zabranjuje i osušuje javno negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici i da 11. Jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 

Pozdravljena je i istrajnost Bošnjačke stranke, na čiji predlog je usvojen ovaj dokument, jer to daje nadu Bošnjacima u celom regionu, koji decenijama ukazuju na važnost istorijskih činjenica o raspadu bivše Jugoslavije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.