U izveštaju tela za borbu protiv mučenja, Odbora za ljudska prava, čiji su izvestioci u maju i junu posetili 16 policijskih stanica i zatvora, navodi se da vlasti u Srbiji moraju priznati da zlostavljanje nije „rad nekoliko malobrojnih policijskih službenika“, prenosi Hina.

Navodna rutina u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, prema navodima o zlostavljanju, uključivala je šamare, udarce i udarce palicama ili bejzbol palicama, pa čak i elektrošokove u cilju iznude i primoravanja na priznanje ili kažnjavanja.

„Vlasti (u Srbiji) moraju promovisati fundamentalno drugačiji pristup prema metodama policijske istrage, koja se ne bi temeljila na dokazima iz priznanja u izjavi, već posle dobijanja tačnih i pouzdanih informacija … o predmetu pod istragom“, navodi se u izveštaju.

Srbija mora delovati kako bi se „suprotstavila trenutnoj kulturi nekažnjivosti u policiji“, upozio je Savet Evrope.

Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Srbija je pod pritiskom da sprovede široke političke, socijalne i ekonomske reforme u cilju poboljšanja vladavine zakona, borbe protiv korupcije i jačanja medijskih sloboda, ocenjuje DPA.