Foto Zoran Panić

U sali Gradske uprave je najpre gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, svečano je dočekao delegaciju Saveza jevrejskih zajednica Srbije, predstavnike Jevrejske opštine Niš i rodbinu nastradalih u Drugom svetskom ratu. Tom prilikom istakao je važnost negovanja sećanja na stradale pirotske Jevreje i zahvalio se na knjizi “nameniti Jevreji Srbije“ koju je dobio u znak zahvalnosti svih jevrejskih zajednica.

– Pirot neguje sećanje na svoje Jevreje, na događaj koji se zbio pre 76 godina. To je bila tragična noć u Pirotu kada je kompletna jevrejska populacija u Pirotu deportovana. Taj događaj nam je i putokaz ka budućnosti, jer to ne sme da se ponovi. Sa druge strane, želimo da kažemo da su oni dobrodošli u Pirotu u svakom smislu te reči, želimo da širimo saradnju u svim oblastima a znamo da je Izrael bogata država-rekao je gradonačelnik Vasić.

Aleksandar Gaon u ime Saveza jevrejskih opština u Srbiji zahvalio se Gradu Pirotu i svim Piroćancima

– Grad Pirot više nego mnogi drugi gradovi čuva sećanje na svoje nekadašnje sugrađane koje je zadesila strašna sudbina. Građani Pirota su pokazali ono što je malo ko pokazao u okupiranoj Evropi i Jugoslaviji i mi smo im kao jevrejska zajednica na tome zahvalni do neba-rekao je,pored ostalog, Gaon.i zahvalio se lokalnoj samoupravi u Pirotu na godišnjem pomenu nastradalim Jevrejima.

Sinoć su u pirotskoj Gimnaziji povodom ove godišnjice javni čas održali Mila Panajotović, kustos istoričar Muzeja Ponišavlja, i istoričari Davor Lazarević i Vladica Tošić

.Prema rečima profesora istorije pirotske Gimnazije, Vladice Tošića, tada je u Srbiji živelo oko 30.000 Jevreja, a danas je njihov broj smanjen na 2.000 Jevreja. Najveći broj živi u Beogradu, dok ih u Pirotu nema.

Povezani tekstovi