Predsednik Srpsko-američkog centra dr Svetozar Stojanović i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potpisali su juče, u zgradi ovdašnje gradske uprave, sporazum o osnivanju Foruma za nacionalnu strategiju, čije će sedište biti u Kragujevcu.
– Osnovna zamisao je da osnujemo centar u kom će se razmatratri nacionalna stretegija. Takav centar nam je potreban pošto država nije formirala Savet za nacionalnu strategiju. Forum za nacionalnu strategiju, sa sedištem u Kragujevcu,biće nevladina organizacija u kojoj će se o ovoj problematici (nacionalnoj strategiji – prim. Z.R.) razmišljati na kompetentan način. Forme rada Foruma biće vrlo različite, počev od zasedanja do gostovanja počasnih gostiju iz zemlje i sveta, a imaćemo i izdanja u štampanom i elektronskom obliku,rekao je juče dr Stojanović, naglašavajući da će već 16. i 17. marta u Kragujevcu biti održano dvodnevno zasedanje Foruma na temu „Srpsko i albansko pitanje – kako rešiti problem Kosova i Metohije“
Gradonačelnik Veroljub Stevanović istakao je juče da Kragujevac neće slučajno biti sedište Foruma za nacionalnu strategiju. „Krgujevac je prvi prestoni grad moderne Srbije i samim time zaslužuje da u njemu bude sedište foruma koji će se baviti nacionalnom strategijom.
Forum za nacionalnu strategiju u Kragujevcu, prema mišljenju osnivača, treba da omogući jačanje i umnožavanje ukupnih sposobnosti društva da se održi u vremenima teških izazova i neizvenosti za građane i državu. Stoga će okupljati intelektualce i eksperte iz raznih oblasti.