Foto: FoNet / TV

On i njegovi savetnici zloupotrebljavaju medije surovo, potcenjujući građane ove zemlje, što kombinuju sa korupcijom masovnih razmera, ističe za Danas predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović povodom jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandar Vučića i predsednika Evropske federacije novinara Mogensa Blihera Bjeregarda.

Kako je saopštio kabinet predsednika Srbije, Vučić je u razgovoru sa Bjeregardom istakao da je svestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštovanje medijskih kodeksa, te izrazio spremnost da sa drugim državnim institucijama radi na tome.

Bjeregard je naglasio da su na sastancima tokom misije uočili da rastu pritisci na medije, zbog čega je neophodno poboljšanje, istakavši da je za Srbiju najvažnije da bude odlučna, da poštuje vrednosti slobode medija i izražavanja i da omogući novinarima da rade bez straha. Bjeregard je ukazao i na to da je potrebno da Vučić pokaže koliko je važno da vlasti reše sve slučajeve nasilja nad medijima i ubistva.

Sejdinović naglašava za naš list da Vučić „svoju predstavu već pet godina uspešno prodaje i zapadnim zemljama“. Međutim, kako dodaje, i najveće prevarante i falsifikatore na kraju uhvate na delu, a onda im više niko ne veruje.

– Mislim da je Vučić „pročitan“ i da i ovaj sastanak govori o tome. Verovao je da će uz par fraza i kursadžija fazona da anulira jezivu medijsku stvarnost u Srbiji i bezbrojne činjenice koje govore o tome, a samo je svojim rečenicama i ponašanjem potvrdio da je on neprijatelj medijskih sloboda i sloboda uopšte erdoganovskog nivoa, ukazuje Sejdinović.

Prema mišljenju Danasovog sagovornika, Vučić ne može promeniti stav prema medijima, jer je to pitanje njegovog opstanka na vlasti. Kako objašnjava, Vučić vlada zahvaljujući medijskim opsenama i povišenje nivoa medijskih sloboda i medijskog profesionalizma u obrnutoj je srazmeri sa njegovom moći.

– A on jako dobro zna da babl-efekat njegove popularnosti može preko noći, kao vrednost kriptovaluta, da se sunovrati i da on ne samo padne sa vlasti nego završi političku karijeru s obzirom na spaljenu zemlju koju ce ostaviti iza sebe, naglašava Sejdinović.

Podsetimo, Bjeregord je ranije za N1 ocenio, da se stav Vučića mora promeniti tako da on podržava slobodne medije i da ne treba da ih pominje kao „strane plaćenike“, da mora da preokrene takvu retoriku i da čuva novinarstvo i slobodne medije. Prema njegovim rečima, postoje dokazi da se povećava broj pritisaka na novinare i medije.

– Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare u Srbiji, kao što sam i rekao. Pogledajte vebsajt Saveta Evrope sa svim primerima novinara koji su napadnuti, pritisak koji postoji, mržnju koja je usmerena, rekao je predsednik EFJ i ocenio da je situacija sa medijskim slobodama sve gora.

NUNS: Nizak nivo sloboda

Sloboda medija u Srbiji u 2017. bila je na niskom nivou, ocenjeno je juče na predstavljanju izveštaja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) uz konstataciju da nema kritičkog javnog mnjenja i da tačne i proverene informacije ne dolaze do građana.

U izveštaju „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednosti novinara 2017.“ ukazuje se i da izveštaji međunarodnih organizacija, poput Reportera bez granica i Fridom hausa, pokazuju da je u Srbiji smanjen nivo medijskih sloboda.

Autorka izveštaja Marija Vukasović, ocenila je da jedan od najvećih problema u medijskoj sferi predstavlja rad Regulatornog tela za elektronske medije. Problem, prema njenim rečima, predstavljaju i kršenja propisa na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Karakteristično je da se smanjuje broj fizičkih napada, kojih je od 1. septembra 2016. do 31. avgusta 2017. bilo ukupno osam, a u tom periodu je zabeleženo 28 verbalnih pretnji novinarima, jedan napad na imovinu, a prijavljena su i dva slučaja nadzora

Nedim Sejdinović kaže za Danas da je NUNS-ov izveštaj prilično sveobuhvatan, odnosno da uzima u obzir ogroman broj aspekata medijske scene, te „empirijski dokazuje krah medijskih sloboda u Srbiji kao posledice organizovanog, zajedničkog delovanja predstavnika vlasti i paradržavnih centara moći“.