Foto: N1

Živić, kao i sekretari Crvenog krsta u Novom Brdu – Dragan Stojanović, u Vitini – Tomislav Rakić i Obliću – Zoran Vasić, treba danas da se jave pliciji na informativni razgovor, preneo je RTS.

Policija je u Gračanici i Dragašu oduzela pečate Crvenog krsta i u kućama privedenih, zaplenila dokumenta o socijalno ugroženim porodicama.

Pripadnici ROSU su u sredu uveče bili i u prostorijama koordinatora Crvenog krsta za Kosovo i Metohiju u severnom delu Kosovske Mitrovice. Takođe su upali i u zgradu opštine Obilić, u selu Plemetina, odakle su izneli dokumentaciju.

Iz kosovske policije nema objašnjenja akcije u više srpskih sredina na Kosovu.

Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu.

Sekretar Pokrajinskog Crvenog krsta Dragiša Murganić rekao je da je razlog pretresa popis stanovništva koji se vrši radi izrade socijalne karte, na osnovu koje se utvrđuje kome treba humanitarna pomoć.

„Izrada socijalne karte za sve ljude, jer se posle toga rade kriterijumi kome je potrebna humanitarna pomoć, kome ne. Mi to svake godine obnavljamo, ali nam je potrebna sada izrada socijalne karte zbog ogromnih promena u toku godine“, rekao je Murganić.

U kosovskoj policiji nema objašnjenja za večerašnju akcije u više srpskih sredina na Kosovu.

Albanski mediji prenose da je u opsežnoj policijskoj operaciji nekoliko ljudi uhapšeno, navodno zbog špijunaže. Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu. 

Kancelarija za KiM: Akcija policije širom pokrajine ima najmanje veze sa Srbima

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas protestovala zbog privođenja članova Crvenog krsta Kosova i Metohije i upada policije u prostorije i upozorila da zloupotreba humanitarnih pitanja u političke svrhe nikome ne može doneti dobro.

U ovom trenutku je važno spustiti tenzije na Kosovu i Metohiji, jer akcija policije širom pokrajine ima najmanje veze sa Srbima i radom jedne humanitarne organizacije, navodi se u saopštenju.

Kancelarija navodi da je ta akcija deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini, koji je posledica tranzicije vlasti u privremenim institucijama samouprave.

Za nas je najvažnije da se obezbedi mir, sigurnost i bezbednost naših građana na Kosovu i Metohiji i na tome ćemo snažno insistirati, navodi se u saopštenju.

Zahtevamo od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da spreče pokušaje zastrašivanja srpskog naroda i ugrožavanja egzistencije socijalno ugroženih građana, navela je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.