Stručnjaci za antiterorizam naglašavaju da su selefije i vehabije ozbiljna prijetnja stabilnosti i bezbjednosti građana BiH, ali i regiona. „Zbog slabe komunikacije među agencijama koje se bave sprovođenjem zakona, decentralizovanosti države i političkog uticaja na rad policije, BiH je ranjiva i može biti iskorištena kao zemlja iz koje bi teroristi mogli pokretati napade na evropske zemlje“.

Ovo se navodi u najnovijem izvještaju o terorizmu američkog Stejt departmenta u kojem još zamjeraju što je SIPA, osnovna agencija u BiH koja je odgovorna za borbu protiv terorizma, bila bez direktora veći dio godine, a kao rezultat toga došlo je do smanjenja mogućnosti i spremnosti agencije za uspješno djelovanje. Kao dodatak ovome, stoji u izvještaju, „ministar bezbjednosti BiH ispolitizovao je analize o terorističkim prijetnjama i antiterorističkim operacijama ministarstva“. U kontekstu toga u medijima su ranije objavljene nezvanične informacije da američka administracija traži smjenu ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića jer štiti mudžahedine u BiH, što je on demantovao.

Prve potvrde

Učestali navodi posljednjih godina o BiH kao bazi takozvanih islamskih terorista i mjestu gdje se za ideju svjetskoga džihada pridobijaju skupine mladih Bošnjaka, oslanjaju se na istrage o terorističkim napadima koji su u raznim dijelovima svijeta izvedeni u posljednjoj deceniji. Rezultati istraga utvrdili su da su učesnici neko vrijeme boravili u BiH ili su održavali veze s pojedincima.

Prve potvrde u javnosti da se neke od tih osoba na popisima najtraženijih osumnjičenih i optuženih za terorizam kao i potencijalno sposobne za izvršenje terorističkih napada još uvijek nalaze u BiH, stigle su od Dragana Lukača, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Netom, Evan Kolman, stručnjak za međunarodni terorizam, iznosi procjene moguće terorističke opasnosti u Bosni, koje se temelje na istim polaznim činjenicama kao i domaće. Kolman je nekoliko puta ponovio da „u Bosni postoji više oblika terorističkoga djelovanja, a onaj ko tvrdi suprotno ili laže ili nema pojma“. Tu su i humanitarne organizacije kroz čije ruke prolazi mnogo novca, koji se ne koristi isključivo u dobrovorne svrhe. Postoje dokazi o različitim vrstama aktivnosti i bilo ko u Bosni, bez obzira na to da li je predstavnik američke ili bosanskohercegovačke vlade, tko tvrdi suprotno, ili laže ili nema pojma o čemu govori. Postoje skupine i pojedinci koji su problematični, i po nacionalnu sigurnost SAD i BiH – rekao je tada Kolman. U prilog tome govore i događaji iz 2004. godine kada je u optužnici protiv osumnjičenih za terorističke napade u Madridu, Bosna pominjana 300 puta, a Zenica, kao ratno sjedište odreda El-Mudžahid, 19 puta.

Direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletićizjavio je ranije da u BiH postoji grupa terorista čiji je cilj da izvrši terorističko djelo sa političkom pozadinom, ali da to nisu vehabije, većselefije. On je rekao da se trenutno radi na istraživanju i dokumentovanju ove grupe i ocijenio da je zabrinjavajuće kada neko lice nabavi samoubilački pojas, jer se odmah postavlja pitanje kakvu ono namjeru ima i koga hoće da ubije. Miletićje rekao da je u pritvoru jedna osoba koja je nabavila samoubilački pojas, a koja pripada selefijama. On je rekao da u BiH djeluju četiri grupe selefija, od kojih su dvije „policiji interesantne, jer agresivnim i militarističkim mjerama žele da riješe neke probleme“.

I Uroš Pena, direktor Policije RS, kaže da imaju određene podatke o aktivnoj grupi terorista selefija u BiH i da te grupe prate od ranije. Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo izjavio je za Danas da „interes bezbjednosnih agencija potvrđuje objektivno postojanje prijetnji“.

– Interes domaćih ali i agencija iz okruženja, potvrđuje objektivno postojanje određenih prijetnji, možda i dovoljno konkretnih prijetnji. Zadatak je da se ozbiljno radi na ovom pitanju, a nikako da se traže razlozi za njegovo minimiziranje – kaže Čađo.

– Posao direktora nadležnih policijskih agencija je da istraže, prikupe dokaze i dokumentuju namjere izvršilaca krivičnog djela terorizma i da ta lica uhapse i predaju nadležnim pravosudnim organima – izjavio je ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadovićreagujući na tvrdnje da u BiH postoji grupa selefija koja namjerava da izvede terorističke napade sa političkom pozadinom. Sadovićje kao neozbiljne okvalifikovao izjave visokih policijskih zvaničnika koji kažu ka se „nadaju da će prikupiti dokaze“, ocjenjujući da one govore više o želji za medijskim reklamiranjem nego o ozbiljnom policijskom poslu. Takođe, i Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH, nekoliko je puta ocijenio da terorizam jeste problem BiH, ali i drugih evropskih zemalja, ali da je u BiH definisan i da se može rješavati, „te da nije ni blizu brojevima koje iznosi srpska propaganda“.

Sukobi u Mostaru

– Posljednje sukobe školaraca u Mostaru izrežirao je vehabistički pokret koji istomišljenike ponajviše nalazi u omladini, a zahvaljujući novcu uspijeva inicirati sukobe među siromašnom populacijom – rekao je Leo Pločkinić, predsjednik nevladine organizacije Kroacija libertas.

„Sukobe maloljetnika inicirale su grupe vehabija u Mostaru. Riječje o grupama koje radikalno tumače islam i utiču na omladinu. Sukobi su se prenijeli na sve srednje škole u Mostaru. Policija je odreagovala na vrijeme i spriječila rasplamsavanje nereda. A najgore od svega jeste to što su grupe naoružane lakim oružjem“, rekao je Pločkinić. On je ocijenio da su radikalizovani politički odnosi u Mostaru i u ostalim dijelovima BiH, naročito u Sarajevu, gdje su vehabije pucale na katoličku crkvu.

U svojoj knjizi Era terorizma u BiH, Dževad Galijaševićdetaljno opisuje proces dolaska terorista u BiH i formiranja njihovih borbenih grupacija, vojnih terorističkih formacija i organizacija. Galijaševićpiše o skrivenim procesima i imenom i prezimenom navodi osobe odgovorne za pretvaranje BiH u bazu za teroriste. Kao član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Galijaševićpotvrđuje da je Miletićeva izjava o postojanju grupa terorista iz reda selefija, koje namjeravaju da izvedu terorističke napade s političkom pozadinom, tačna i da potvrđuje navode Tima da ih je na ovom području mnogo više i da su opasnost ne samo za druge narode, veći za same Bošnjake.

– Vehabizam i selefizam, zapravo, jesu jedno te isto, odnosno riječje o najsiromašnijoj interpretaciji islama. Razlika je samo u tome što sljedbenike tog pokreta mi nazivamo vehabijama, a oni sami sebe selefistima. Naime, ne smije se i ne može generalizovati bošnjački narod i dovoditi u vezu sa ovim. Nisu svi Bošnjaci vehabije ili selefije – objasnio je Galijašević. Galijaševićdovodi u vezu izjavu direktora Uprave policije Federacije BiH Zlatka Miletića sa prijetnjama upućenim predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću i potpredsjedniku FBiH Mirsadu Kebi koje su upućene poslije dogovora u Odžaku sa predstavnicima druga dva naroda u BiH. Slično mišljenje ima i član Ekspertskog tima i glavni urednik hrvatskog portala Necenzurirano.com Domagoj Margetić, koji je rekao da bi federalna policija trebalo da pokuca na vrata potpredsjendika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića i da njih pita kakvi su planovi selefijskih grupa, jer „obojica znaju koga su doveli u BiH“. On je istakao Bakira Izetbegovića, Harisa Silajdžića i Hasana Čengića kao ključne ljude za „uvoz terorista u BiH“.

Ukidanje stranaka

Savez logoraša RS i Ekspertski tim za borbu protiv terorizma zahtjevaju od svih ambasada u BiH, OHR, Haškog suda i Komiteta za bezbjednost UN da ukinu Stranku za BiH i SDA zbog povezanosti sa terorističkim organizacijama. Amir Zukić, generalni sekretar SDA, kazao je da odavno nije čuo veću glupost od ove inicijative, podsjećajući da je upravo SDA u najtežim trenucima „sačuvala svjetlo demokratije“ i kao takva je član međunarodnih asocijacija koje se suprotstavljaju svim društvenim devijacijama. Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH, kaže da inicijativa „nema veze sa zdravom pameću“ i da dolazi od zlonamjernih ljudi koji žele unijeti nemir u BiH. U EUFOR ne raspolažu podacima o djelovanju radikalnih islamističkih i terorističkih grupa u BiH, a i kada bi takve podatke posjedovali, tvrde, o tome ne bi govorili za medije zbog njihove osjetljivosti. Iz Kancelarije visokog predstavnika navode da ne komentarišu „osjetljive bezbjednosne informacije“. Saopšteno je da „svi oni koji bi mogli imati relevantne informacije u vezi sa djelovanjem terorističkih grupa treba da dostave nadležnim agencijama“.

Sadović smenjen

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je novinarima u Banjaluci da je ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadovićsmijenjen, ali da se samo čeka da se to objavi. Dodik kaže da je na sastanku u Prudu, kod Odžaka, obaviješten da je ministar Sadovićsmijenjen i sada se samo čeka datum kada će se to objaviti.

 

Ko su selefije

Selefije, arapski selef, u prevodu znači prethodnici, prve generacije muslimana. Selefije su islamski tradicionalisti, pokret nastao oko učenja i djelovanja šejha Muhameda bin Abdul – Vehaba. Iako su u svijetu i kod nas poznati kao vehabije, sljedbenici ovog pokreta ne prihvataju taj naziv. Jedno od ključnih njihovih učenja je suprotstavljanje kultu ličnosti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.