Senat UB sutra o poništavanju diplome Siniši Malom 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

U materijalima dostavljenim članovima Senata je i dopis koji je potpisao predsednik Odbora za profesionalnu etiku UB Vuk Radović, u kome je navedeno da je rešenjem tog odbora preinačena odluka Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka i utvrđeno neakademsko ponašanje Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije koju je odbranio 2013. na FON-u, tako što je doslovno preuzeo tekstove drugih autora bez navođenja njihovih imena i izvora iz kojih je tekst preuzet, kao i bez jasnog obeležavanja preuzetih delova. Time je Mali povredio Kodeks profesionalčne etike iz člana 22, koji definiše plagiranje.

U dopisu se navodi i da je članom 11. stav 2. Pravilnika o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi propisano da se konačna odluka, kojom je utvrđeno da doktorska disertacija nije rezultat samostalnog rada ili originalnog naučnog rada, dostavlja Senatu radi donošenja odluke o poništavanju diplome. Članovima Senata je dostavljeno i rešenje Odbora za profesonalnu etiku od 28. novembra.

Među pojedinim članovima akademske zajednice se kao neobično tumači to što je Senat zakazan za sutra, s obzirom da se sednice gotovo uvek održavaju u ustaljenom terminu, sredom u 13 sati. Sagovornici Danasa sa Beogradskog univerziteta kažu da bi to mogao da bude dobar izgovor pojedinim članovima Senata da izostanu sa sednice, čime bi se donošenje odluke o poništavanju diplome odložilo zbog nedostatka kvoruma. Međutim, čuju se i priče da je razlog pomeranja sednice to što je rektorka UB Ivanka Popović službeno odsutna iz zemlje. Raktorka je prethodnih dana boravila u Oslu.

Siniša Mali dosad nije najavljivao da će se žaliti Upravom sudu na Odluku odbora za profesionalnu etiku. On je u nedavnom intervjuu RTV Pančevo rekao da je tema njegovog doktorata privatizacija i restrukturiranje, čime se bavio 20 godina.

– Ne postoji osoba u Srbiji koja ima veće znanje po pitanju procena vrednosti kapitala, transakcija, kupovine i prodaje preduzeća, i to je bila i tema mog doktorskog rada. Međutim, na kraju je ispalo da ja, koji sam imao besprekornu akademsku karijeru i ocene, da sam plagijator – rekao je Mali. On je ocenio da su “Ðilas, Trifunović, rektorka, napravili politički projekat protiv njega” i da se i odluka unapred znala.

– Ja ću napisati novi doktorat, nije problem. Ako je ovo vrhunac njihovog uspeha, svaka čast. Oni nek tako rade, a mi ćemo da se borimo na svoj način – novim fabrikama, radnim mestima i novim auto-putevima. Meni je najvažniji glas naroda, a narod kaže da imamo rezlutate i to se vidi – poručio je Mali.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.