Završnu reč tužilaca u kojoj su prošle nedelje zatražili da Šešelj bude kažnjen sa 28 godina zatvora, Šešelj je nazvao „gomilom… nesuvislih rečenica i gluposti“. „Ovaj sud je politički instrument, čak i vojni instrument… Ovaj sud zamenjuje američku konjicu ili američku 6. flotu“, rekao je Šešelj.

Nazivajući vlasti u Beogradu „izdajničkim, kvislinškim režimom“, Šešelj je kazao da je cilj podizanja optužnice bio da bude uklonjen iz političkog života u Srbiji, a da njegova stranka bude uništena. Kao dokaz, ponovo je citirao bivšu glavnu tužiteljku Karlu del Ponte koja je u knjizi napisala da joj je premijer Srbije Zoran Đinđić navodno poručio: „Vodite Šešelja i ne vraćajte ga“. Šešelj je naglasio da je „vrlo zadovoljan onim što je postigao“ tokom suđenja, označivši kao najvažnije to što će „transkript ostati“ i da je „zbog toga vredelo živeti“.

Kazao je da ga „presuda ne zanima“ i, obraćajući se sudijama rekao: „Vašoj presudi će se ljudi verovatno smejati“. Šešelj je proteklih dana bio u bolnici, radi dodatne medicinske procedure, pošto mu je u januaru ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma – unutrašnji defibrilator.