Tribunal je prethodno od Vlade Srbije tražio posebne garancije „da haški optuženik neće biti u kontaktu sa svedocima ili žrtvama i da će se vratiti u Hag, kada sudsko veće to od njega bude zatražio“. U prethodnom zahtevu, kada je Šešelju dijagnostikovan rak debelog creva, od Vlade Srbije je zatraženo da se vođa radikala uzdrži od bilo kakve političke aktivnosti i javnih nastupa, što je on decidno odbio.

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić u pisanoj izjavi Tribunalu izrazio je spremnost Vlade Srbije da garantuje za privremeno puštanje Šešelja na slobodu, ukoliko se on obaveže da će poštovati haške uslove privremenog otpusta.

Član lekarskog konzilijuma Milovan Bojić nedavno je posetio Šešelja u Pritvorskoj jedinici Tribunala, nakon čega je obavestio javnost u Srbiji da je stanje vođe radikala ozbiljno. Kako je naveo, zbog propusta lekara u Tribunalu Šešelju je ugrožen život i jedino rešenje je da se on leči u Srbiji.

Milovan Bojić kaže za Danas da je Šešelj pristao na to, ali bez ikakvih uslovljavanja Tribunala. Na pitanje u kojoj meri je njegov pacijent vitalan i u stanju da se kreće, s obzirom na težinu bolesti, naš sagovornik kaže da je „zdravog duha i vitalniji nego što bi se očekivalo“ s obzirom na dijagnozu i težinu oboljenja.

– Iako je smršao 27 kilograma i kreće se malo teže, zadržao je oštrinu uma, pa čak i svoj specifičan humor. On bi voleo da se leči na VMA, ali ne pod uslovima koje mu Tribunal određuje. On bi se lečio i u drugim zdravstvenim ustanovama u Hagu, da su mu dozvolili – ističe Bojić. On dodaje da će Šešelj odbiti dalju terapiju, ukoliko ga ponovo izmeste iz svoje ćelije i prebace u zatvorski „bunker“.

Sa druge strane, potpredsednik SRS Zoran Krasić je rekao za Danas da odluka o Šešeljevom dolasku u Srbiju ne zavisi od njega, već od Sudskog veća Tribunala.

Najave mitinga i osvete

Nakon vesti da je Sudsko veće Haškog tribunala donelo odluku o puštanju optuženog Vojislava Šešelja na privremenu slobodu usledile su izjave funkcionera Srpske radikalne stranke, koji očekuju da lider SRS ubrzo doputuje u Srbiju. Potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić je rekao da će datum njegovog dolaska biti poznat danas i da se očekuje da će se već naredne subote obratiti građanima na mitingu u Beogradu. Njegova stranačka koleginica Vjerica Radeta napisala je na Tviteru da Šešelja u Beogradu očekuje u ponedeljak. Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, Šešelj je juče u Tribunalu poručio da se u Srbiji neće baviti svojim lečenjem, već će se svom snagom usredsrediti na osvetu, kao i da neće pristati ni na kakva uslovljavanja.

Protest SRS ispred zgrade RTS-a

Oko 200 pristalica Srpske radikalne stranke učestvovalo je juče u protestu pod nazivom „Zaustavimo ubijanje Vojislava Šešelja“ ispred zgrade RTS-a. Saobraćaj u Takovskoj ulici je bio zaustavljen, a ispred zgrade RTS-a su bile jake policijske snage.