Foto: Miloš Miljković (Arhivska fotografija)

Zbog najava i poziva koji ovih dana stižu na adresu reprezentivnog Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) čiji je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine osnivač, a zbog teksta Zakona o zaposlenima u javnim službama, prinuđeni smo da ponovo iznesemo stav koji važi od prvih razgovora na ovu temu!

Dnošenje tog zakona će za posledicu imati derogiranje prava zaposlenih u obrazovanju, suspenziju Zakona o radu, socijalni dijalog će preneti na nivo Socio-ekonomskog saveta gde predstavnici većinskih esnafskih sindikata u prosveti ne učestvuju.

Zbog toga što više nećemo pregovarati ni oko cene rada, zbog cementiranja pitanja plata, odluke da nema preraspodele ili novog novca, zbog toga što zakon ne obuhvata sve kategorije zaposlenih u javnom sektoru, zbog „internog tržišta rada“ koje produbljuje politizaciju sistema obrazovanja započetu odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a koja će dovesti do potpunog kolapsa sistema obrazovanja, poručio je taj sindikat.

Posle izjava predsednika Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra državne uprave i lokalne samouprave, Branka Ružića da će zakon biti usvojen, smatramo da su dalji razgovori apsolutno suvišni, naglašava vojvođanski sindikat u saopštenju.

Sindikat podseća da od maja, kada smo se prvi put susreli sa tekstom ovog zakona i kada su na tri sastanka u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave učestvovali predsednik i potpredsednik NSPRV i jasno stavili do znanja sve pogubne posledice ovog zakona, ništa se nije promenilo.

Sindikat upozorava da zbog fingiranja socijalnog dijaloga, smatra da je svaka dalja rasprava na ovu temu suvišna-

Naš stav je bio i ostao jasan, ukoliko zakon bude usvojen mi ćemo koristiti sve oblike sindikalne borbe da ga srušimo, poručio je sindikat.