Foto: FoNet/MOD

Sindikat navodi da je više nego očigledno da Vlada Srbije nastavlja sa obmanjivanjem javnosti i pripadnika vojske i da „ne postoji volja ministra odbrane i Vlade Srbije da se popravi trenutno poražavajući i katastrofalni položaj pripadnika vojske“.

Pozdravljamo razgovore koje ministar odbrane vodi sa sindikatima, a tek bismo ih pozdravili kad bi se oni završavali konkretnim zaključcima i rezultatima od opšteg interesa za Vojsku Srbije i njene pripadnike, navodi Vojni sindikat Srbije, povodom današnjeg razgovora Đorđevića sa predstavnicima Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Sindikata odbrane Srbije. Ministar odbrane izbegava sastanke sa reprezentativnim sindikatom, iako mu je to zakonska obaveza, jer mu taj sindikat zahteva konkretna rešenja na unapređenju radnog i materijalnog položaja zaposlenih u sistemu odbrane, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije, koji tvrdi da je jedini reprezentativni sindikat zaposlenih u sistemu odbrane.

Ministar odbrane se ne sastaje sa reprezentativnim sindikatom zbog izbegavanja zaključenja posebnog kolektivnog ugovora, iako mu je to takođe zakonska obaveza, navodi se u saopštenju. Dodaje se da se ministar odbrane ne sastaje sa reprezentativnim sindikatom jer sve čini da uguši sindikalno delovanje u sistemu odbrane i već dve godine izbegava zaključenje prostorno-tehničkog sporazuma za nesmetan rad sindikata, na šta je takođe obavezan po zakonu.

Ministar odbrane se, kako se ističe, sastaje sa sindikatima čije članstvo broji par desetina članova i čija rukovodstva su izneverila i proneverila članstvo, jer prema takvim sindikatima nema nikakvih obaveza, a u javnosti stvara lažnu sliku o tome da je raspoložen za socijalni dijalog.