Sindikatima protiv autocenzure 1

SINOS podseća da je to potvrdilo je i istraživanje Centra za sindikalizam iz 2015. godine “Od novinara do nadničara. Prekarni rad i život.“ Tri četvrtine novinara (76 posto) smatra da danas ima više autocenzure nego cenzure jer se zbog egzistencije novinari plaše da ostanu bez posla. Da mogu sada da biraju, 41 od 100 novinara radili bi neki drugi posao koji nema veze sa novinarstvom, dok bi se 22 od 100 novinara opredelila “za sigurno radno mesto i po cenu da ne napišu uvek ono što misle ili znaju”.

Novinarima u Srbiji nema potrebe posebno pretiti, jer pretnja već postoji, tu je, ona je konstatntna: slabo plaćen i krajnje nesiguran rad. Čak trećina novinara svoj rad ocenjuje kao “nekritičan “ ili “malo kritičan”. Zbog straha od otkaza novinari se povlače, pristaju nevoljno na cenzuru a često pribegavaju i autocenzuri. Posledica toga je neprofesionalno novinarstvo koje ne služi ostvarivanju javnog interesa u medijskoj sferi. Umesto da budu korektiv vlasti, mediji često postaju njihov reklamni servis. Štetu trpi profesija koja nema ugled kakav zaslužuje, kolege u medijima ali i celokupna javnost.

Priča o pristojnom novinarstvu počinje sa pristojnim uslovima rada. Za to je neophodna efikasna radno-pravna zaštita novinara i medijskih radnika garantovana kolektivnim ugovorom, kako bi se snažnije borili za svoju profesiju. Postojanje institucije kolektivnog ugovora zaposlene novinare i medijske radnike čini manje ranjivim na političke priitiske. Nesporna je veza između obezbeđenja stabilnog radnog odnosa medijskih radnika i njihove hrabrije borbe za poštovanje novinarskog kodeksa, profesionalnih i etičkih standarda i ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja.

To podrazumeva smanjenu autocenzuru kako bi građani Srbije, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, istinito, celovito i pravovremeno bili obavešteni o svim relevantnim događajima, što će biti postignuto podsticanjem novinara da se organizuju u sindikate, edukacijom o njihovim zakonskim pravima, između ostalog i o pravu na štrajk. Jačanjem sindikalnih organizacija novinari i ostali medijski radnici lakše će se izboriti za poboljšanje radnih prava. Bolji uslovi rada, veća plata i sigurnost radnog mesta, garantovani kroz kolektivne ugovore, ojačaće profesionalnu poziciju novinara. Novinar i medijski radnik koji ima podršku sindikalne organizacije lakše će se usuditi da se suprotstavi poslodacu ukoliko smatra da se od njega traži da javnost ne informiše u skladu sa relevantnim činjenicama.

Da bi novinari i medijski radnici bili borci za ostvarivanje javnog interesa moraju najpre biti borci za ostvarivanje svojih prava, moraju se izboriti za status kakav imaju naše kolege u Evropskoj uniji. SINOS od novinarskih i medijskih udruženja i nevladinog sektora očekuje da pomognu u motivisanju novinara i medijskih radnika da se sindikalno organizuju ali i da podstaknu poslodavce da se organizuju u posladavačku organizaciju kako bi socijalni dijalog i u Srbiji konačno mogao da otpočne.

U ovom trenutku poslodavci u medijima, u najvećem broju, pod pretnjom otkaza zabranjuju sindikalno organizovanje i ignorišu poziv na razgovor sa sindikatima. SINOS podseća da socijalno-ekonomski dijalog u medijima znači partnerski odnos sa zaposlenima čiji je zajednički cilj bolji proizvod (gledanost tv emisije,čitanost) i redvne i adekvatne zarade zaposlenih. Kolektivni ugovor precizira prava i obaveze oba partnera u dijalogu – zaposlene i poslodavca.
To je taj evropski standard kojem težimo i zato SINOS poziva sve učesnike medijske industrije, medijske eksperte, udruženja i nevladine organizacije da pomognu da se „ugradi“ u naše društvo O svemu tome biće reči na okruglom stolu „Sindikatima protiv autocenzure“, koji će se održati u četvrtak, 21. septembra u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

close
Sindikatima protiv autocenzure 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.