Foto: vikipedia

Sledeće subote biće pregledane još dve grupe radnika Predškolske ustanove „Milica Nožica“, čime će broj zaposlenih iz ove ustanove koji su prošli preglede biti oko 350, prenosi Vamedia.

Služba polivalentne patronaže radi merenje šećera, holesterola, triglicerida, telesne mase i visine, izračunavanje bodimas indeksa, uz popunjavanje preventivne karte. Osim toga, za ženski deo kolektiva održava se kratko predavanje o samopregledu dojke. Sledi preventivni pregled stomatologa, opšti pregled lekara, ultrazvuk abdomena, a za žene pregledi u Ginekološkoj službi.

Svi mogu preuzeti FOB test za jednostavan skrining na karcinom debelog creva, odnosno za otkrivanje skrivene krvi u stolici koja može ukazati na potencijalne promene. Od novembra 2015. godine, kada je započeta ova akcija, preventivni pregledi su urađeni za većinu gradskih osnovnih škola i deo seoskih (za neke svake godine), za Muzičku školu, Predškolsku ustanovu „Milica Nožica“, službenike Gradske uprave, članove Planinarskog sportskog društva „Magleš“ i druge.

Članovi kolektiva sa parametrima ili zdravstvenim pokazateljima koji odstupaju od dozvoljenih posavetovani su da se obrate svom izabranom lekaru i urade dodatne biohemijske analize. Ako se utvrde ozbiljnije zdravstvene promene ili se posumnja na njih, Dom zdravlja povezuje pregledane sa specijalistima sekundarnog nivoa radi dopunske dijagnostike.