Budžetska inspekcija Ministarstva finansija prosledila je davne 2001. godine 84 krivične prijave protiv funkcionera Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Srpske radikalne stranke u Drugo opštinsko javno tužilaštvo i 10 krivičnih prijava u Okružno javno tužilaštvo.
Reč je u najvećem broju slučajeva o zloupotrebama službenog položaja u iznosima od po nekoliko stotina hiljada dinara, pa sve do nekoliko miliona tadašnjih nemačkih maraka. Od ovih krivičnih prijava samo nekoliko dospelo je do suđenja, a sudbina većine ovih prijava nije poznata, odnosno nepoznato je da li su u pomenutim tužilaštvima odbacili krivične prijave ili su ih uzeli u rad. Pretpostavlja se da je jedan deo krivičnih prijava od tužilaštava prosleđen policiji na proveru. Zna se samo da su obustavljeni krivični postupci protiv Vlastimira Đorđevića, bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije, Nikole Šainovića, nekadašnjeg srpskog vicepremijera, Vojislava Šešelja, lidera radikala i takođe potpredsednika u vladi Mirka Marjanovića. Oni su optuženi pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj, a Tribunal prema međunarodnom pravu ima prednost. To, naravno, ne znači da će oni biti oslobođeni krivične odgovornosti pred domaćim pravosuđem, po pravnosnažnom završetku suđenja.
U dopisu koji je 5. avgusta 2003. iz Republičkog javnog tužilaštva dostavljen Savetu za borbu protiv korupcije, o krivičnim postupcima koji su pokrenuti na osnovu krivičnih prijava za nezakonito i nenamensko trošenje sredstava, koje je podnela Budžetska inspekcija Ministarstva finansija, navodi se da su podaci prikupljeni u beogradskom Okružnom javnom tužilaštvu i u Drugom opštinskom javnom tužilaštvu, u vreme kada je na čelu Republičkog javnog tužilaštva bio Đorđe Ostojić.
Na podužem spisku bivših državnih i partijskih funkcionera režima Slobodana Miloševića piše da je Okružnom javnom tužilaštvu dostavljeno 10 krivičnih prijava, među kojima je 2. aprila 2001. podneta prijava protiv tadašnjeg visokog funkcionera SPS Branislava Ivkovića, deset dana kasnije protiv tadašnjeg komesara za izbeglice Bratislave Morine, a po prestanku poslaničkog mandata 13. marta iniciran je nastavak postupka. U oktobru iste godine podneta je krivična prijava i protiv Željka Simića, bivšeg ministra kulture.
Među bivšim funkcionerima krivične prijave su podnete Drugom opštinskom javnom tužilaštvu protiv Zorana Anđelkovića, Milutina Mrkonjića, Ljubiše Vasića, Slobodana Tomovića, Veljka Odalovića, Dragoljuba Jankovića, Ivka Đonovića i Jovana Babovića, Jove Todorovića, Nenada Đorđevića, Borislava Milačića i Leposave Milićević.
Država je raznim malverzacijama, kako je tvrdila Budžetska inspekcija u vreme dok je ministar finansija bio Božidar Đelić, od 1996. do 1999. oštećena za oko 180.000 maraka.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.