Kako se navodi u pismu, koje potpisuje četvoro uzbunjivača, osim netransparentnog sprovođenja projekta u uskom krugu lica iz koga su isključene organizacije uzbunjivača i njihovi pravni stručnjaci, a zbog kojih se ovaj projekat i sprovodi, posebno iznenađuju visoki honorari koje će dobiti članovi Radne grupe.

„Iako ste već kao visoki državni službenici i rukovodioci institucija od najvećeg značaja za funkcionisanje pravne države i zaštitu prava građana, nagrađeni izuzetno visokim platama iz budžeta Republike Srbije, cinično ste dopustili sebi da organizujete i visoke dopunske prihode kroz učestvovanje u donatorskom projektu koji je inače po tematici i ciljevima u opisu vaših radnih obaveza. Konstatujemo da su vaše mesečne zarade kao državnih činovnika kroz ove moralno i zakonski neprihvatljive aktivnosti i do 17 puta veće od prosečne plate u Srbiji“, navodi se u pismu i dodaje da su uvereni da „evropski poreski obveznici nisu predvideli da iz svojih poreza finansiraju kastu bogatih birokrata u masi siromašnih građana Srbije“, te da će o ovom slučaju obavestiti institucije Velike Britanije, Kraljevine Holandije, kao i Evropske unije.

Podsetimo, Radnu grupu koja treba da izradi Nacrt zakona čine Saša Janković, Jelisaveta Vasilić, Nemanja Nenadić, Goran Ilić i Branko Lubarda. Mesečni honorar za članove Radne grupe iznosi 600 funti bruto. Janković se odrekao honorara.

Ispravka

„Nije istina da je Pištaljka tvrdila da je „većina donatorskih sredstava“ data za izradu istraživanja o uzbunjivačima, za šta je poverenik angažovao poznatu agenciju Ipsos Stratedžik Marketing Srđana Bogosavljevića, niti je Pištaljka tvrdila da se radi o „pranju para“. Takvu tvrdnju u svom pismu povereniku izneo je Miroslav Petrović iz Udruženja Pravo na zdravlje tražeći uvid u budžet iz koga se vidi da je za tu namenu poverenik odvojio 8,6 odsto sredstava ili oko 7.000 funti“, navodi se između ostalog u pismu koje su urednici antikorupcijskog portala Pištaljka uputili Danasu povodom jučerašnjeg teksta o izradi Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača.