Smajlović: Državni sekretar omalovažava žene 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

S obzirom da u kreiranju najvažnijeg medijskog dokumenta neće učestvovati predstavnici struke, većina novinara sumnja da će on zaista biti sačinjen u skladu sa interesima profesije.

Predsednica Suda časti UNS-a Ljiljana Smajlović prva je napustila radnu grupu, nezadovoljna činjenicom da je Ministarstvo kulture i informisanja za državnog sekretara imenovalo Aleksandra Gajovića.

– Bila sam spremna da se vratim u radnu grupu, pod uslovom da se državni sekretar jasno distancira od izjava u kojim je, pre stupanja na državni položaj, omalovažavao žene. Aleksandar Gajović je pokazao da ni to nije spreman da uradi – kaže za Danas Ljiljana Smajlović. Njegovo nedavno izvinjenje ne smatra iskrenim.

– Njegovo podsmešljivo izvinjavanje „onima koje je njegova izjava povredila“ na TV N1 odličan je primer lažne apologije. Sugerisao je da nije problem u njegovoj izjavi da su žene nepodesne za šefa države i da je bolje da muškarac vodi kuću, već u onima koji su se na takve reči uvredili. Nisam ga čula da kaže da ne misli da su žene drugorazredni deo čovečanstva i da mu je žao što je u prošlosti tako govorio – ističe Smajlović. Volela bi, dodaje, da čuje šta o Gajovićevom odnosu prema ženama misle Ana Brnabić i Zorana Mihajlović, i da li su one zadovoljne kako Gajović predstavlja Srbiju i njenu vladu.

– Svejedno ne isključujem mogućnost da radna grupa, iz koje sam izašla u znak protesta protiv predrasuda državnog sekretara, sačini dobru strategiju. Ali na taj dokument je unapred pala senka, jer se tako važni državni poslovi ne rade bez detaljnih konsultacija sa strukom. Jesu li davno prevaziđene predrasude državnog sekretara vredne sukoba sa novinarskim udruženjima? A eventualni povratak tih udruženja dodatno obesmišljava i izjava ministra Vukosavljevića da je posao ionako već 90 posto završen – zaključuje Smajlović.

Nameru da se vrati u radnu grupu nema ni predsednik NDNV Nedim Sejdinović, koji je u njoj predstavljao Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM).

– Dobili smo zvaničnu ponudu Ministarstva kulture i informisanja da se Koalicija vrati u proces, ali smo odlukom upravnih odbora naših organizacija odlučili da ne prihvatimo ponudu, jer smatramo da bi naš povratak bio besmislen s obzirom da je, po rečima ministra, Strategija 90 odsto završena i da bismo u tom poslu mi samo predstavljali ikebanu koju bi oni pokazivali predstavnicima međunarodnih organizacija. Ne želimo da preuzmemo odgovornost za posao koji nismo radili, odnosno za posao u čijoj izradi su učestvovali predstavnici države koja se pokazuje kao neprijatelj medijskih sloboda i medijskog profesionalizma, kao i neki drugi ljudi u čiju stručnost i dobre namere nemamo prevelikog poverenja – kaže Sejdinović za Danas. Dodaje da je za Koaliciju ovaj proces nelegitiman i da će Strategiju posmatrati kao nametnutu, „pogotovo što je već sada jasno da će se u njoj pronaći neki za nas i medijske slobode potpuno neprihvatljivi stavovi“.

– Javni nastup državnog sekretara nas je samo dodatno učvrstio u uverenju da ovaj poziv ne treba da prihvatimo, jer je on pokazao neverovatnu dozu bahatosti i bezobrazluka, jeftine političke demagogije, upotpunjene zastrašujućim nepoznavanjem i zakona i medijskih procesa kojima bi on trebalo da rukovodi – ističe Sejdinović

Državni sekretar u Ministarstvu informisanja Aleksandar Gajović je gostujući e emisiji na N1 rekao da sva četiri člana koja su napustila radnu grupu za izradu Medijske strategije mogu u svakom trenutku da se vrate. On je naveo i da su predlozi članova koji su napustili radnu grupu uvršteni u strategiju. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je najavljivao da će tekst dokumenta biti gotov do kraja 2017, potom je rok produžio do kraja januara, a u poslednjem obraćanju javnosti pomenuo je februar.

Medijska strategija, odnosno Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine je najvažniji krovni medijski dokument na čijoj izradi ne rade predstavnici struke niti novinarskih udruženja, koji su napustili Radnu grupu.

Radna grupa

Iz Radne grupe za izradu Medijske strategije u oktobru su istupili predstavnici Asocijacije medija Dalila Ljubičić, Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija) Nedim Sejdinović, a poslednji je to učinio nezavisni ekspert Dejan Nikolić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.