Foto: Medija centar

Prema našim informacijama, pripadnici Vojske Srbije, koji štite objekat, nisu prepoznali pevača već su pozvali BIA da interveniše, pod oznakom hitno. Vojska je javila da je oko Vučićeve kuće primećen sumnjiv džip iz koga se snima profesionalnom kamerom. BIA je potom intervenisala, privela pevača i njegove saradnike iz džipa. U skladu sa Zakonom o BIA, oni su saslušani a potom i pušteni, jer nije bilo povoda za zadržavanje i dalje procesuiranje.

Dragan Kojić Keba potvrdio je da je bio na informativnom razgovoru u BIA, ali je naveo drugi razlog za privođenje od onoga koji je potvrđen Danasu.

– Čuli su moju novu pesmu koja će izaći u decembru, a ja uopšte ne znam kako su došli do snimka i zaključili da pesma nije podobna za nacionalni interes. Tako da sam morao da dam izjavu i objašnjenje. Ne smem da iznosim detalje, rekao je Kojić za Danas, dodavši da se za dodatne informacije obratimo BIA.

Pevač je, međutim, večeras izjavio za televiziju O2 da je njegova izjava o pesmi bila „šala“ i da je saslušan u BIA, a potom i u policijskoj stanici u Bulevara despota Stefana, nakon snimanja emisije Ekskluziv koja se emituje na Prvoj televiziji. Kako je objasnio, prilog za emisiju snimao se u džipu sa zatamnjenim staklima u kojem je bila sa njim novinarska i snimateljska ekipa sa kamerama. Kojić je istakao da su razgovori sa nadležnim službama bili „korektni“ i da razume da oni rade svoj posao na zaštiti bezbednosti građana. „Našao sam se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“, naveo je pevač za O2.

I novinarka emisije Ekskluziv Maja Sokolović izjavila je za istu televiziju da je bila na informativnom razgovoru zbog toga što su snimali prilog u delu grada u kojem borave zaštićene osobe. „Oni su radili svoj posao, kao što smo i mi radili svoj“, rekla je novinarka.

Sumnju u verziju događaja koju je u javnost izneo Dragan Kojić izrazili su sagovornici Danasa iz bezbednosnih krugova. Kako nam je objašnjeno, služba je prestala da saslušava umetnike i javne ličnosti zbog verbalnog delikta još osamdesetih godina prošlog veka. Tada su se na informativne razgovore privodili književnici i intelektualci zbog „ugrožavanja samoupravnog socijalizma“. Pripadnici službe su se muzičarima bavili isključivo ako su pevali četničke ili ustaške pesme u inostranstvu. Međutim, čak i tada, služba se nije bavila neobjavljenim materijalom, već su samo reagovali na javnu reč ili objavljenu kritiku. Privođenje zbog neobjavljenih pesama, prema rečima naših sagovornika, praktikovalo se jedino u periodu neposredno nakon Drugog svetskog rata. Sa ovom praksom raskrstilo se još sredinom pedesetih godina prošlog veka.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se porodična kuća predsednika Srbije Aleksandra Vučića nađe u fokusu javnosti. Krajem oktobra prošle godine u šumi u blizini Vučićeve kuće u Jajincima pronađeni su sanduci sa oružjem u kojima se nalazila zolja, nekoliko ručnih bombi i municija. Tada se na lice mesta uputio veliki broj policajaca na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Tom prilikom ministar je izjavio da bi mogla po sredi biti priprema za ubistvo, tada premijera, a danas predsednika Vučića. Stefanović je istakao da je na oružju pronađen DNK materijal, a nekoliko dana kasnije i da su locirane 97 „bezbednosno interesantne osobe“. I pored toga, do danas nisu pronađene osobe koje su oružje sakrile, a koliko je poznato, predmet se i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

Javnost ismejala hapšenje Kebe

Informacija da je folk pevač priveden u BIA izazvala je buru podsmeha u javnosti a korisnici društvenih mreža podsetili su se krilatice – „Iza svakog ugla vreba Dragan Kojić Keba“ i predlagali državnim organima koje bi pevače i zbog kojih pesama trebalo da uhapse.

BIA: Razgovor sa Kojićem nije bio zbog pesme

„Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije su dana 28. 09. 2017. godine, vršeći svoje redovne poslove na zaštiti bezbednosti Republike Srbije, a u cilju prikupljanja obaveštenja, odnosno identifikacije vlasnika i korisnika vozila, za koje je postojala sumnja da je objekat izvršenja krivičnog dela, obavili razgovor sa Draganom Kojićem. Ističemo da navedeni razgovor nije imao nikakve veze sa bilo kakvom pesmom pomenutog Kojića, i istom prilikom su razjašnjene sve okolnosti zbog kojih je razgovor i obavljen“, saopštila je danas BIA.