Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nad našom zemljom lete preostala četiri orla krstaša. Ova ptica je zbog gubitka staništa najugroženija vrsta u Srbiji, a često strada zbog trovanja ili ubijanja. Živi na mestima bez mnogo drveća, u stepskim, šumostepskim i polupustinjskim predelima. Danas je locirana samo na severu Banata, na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije gde jedini par orlova čuva u svom gnezdu dva ptića.

– Pored danonoćnog motrenja na dragoceni podmladak, naši volonteri su spasavali orliće nakon rušenja topole pri nevremenu, nakon čega se srušilo gnezdo krstaša. Oba mladunca su uspela da prežive ovu nezgodu i pad sa više od petnaest metara. Brzom reakcijom čuvara gnezda, veterinara i lovočuvara mladunci su izneseni sa mesta nesreće, pregledani i uz dogovor sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode odlučeno je da se odmah vrate u improvizovano gnezdo kako bi roditelji nastavili da ih hrane. Na svu sreću, brižni orlovski par nastavio je da donosi hranu u novo gnezdo, objašnjava Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prema njenim rečima, mladunci krstaša, popularno nazvani Duško i Lilika, uspešno su izleteli iz gnezda pre nekoliko dana.

– Da nije bilo volontera i njihove dobre saradnje sa ovdašnjim lovcima i meštanima, sada ne bismo mogli da govorimo o uspešnom gnežđenju poslednjeg para orla krstaša u Srbiji. Mlade orlove sada čeka neizvestan period preživljavanja tokom koga će morati da nauče samostalno da love i da izbegavaju brojne nedaće poput stradanja od trovanja i krivolova, kaže Miškovićeva.

Kako bi povećali broj krstaša Srbija, Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka pokrenule su projekat „Panon Igl“ za zaštitu ove vrste, a program finansira Evropska unija. Cilj projekta je da se u zemljama učesnicama broj parova krstaša do 2020. godine poveća na brojku od 250. U našoj zemlji, pored orla krstaša ili carskog orla, ugroženi su i stepski soko, sivi soko i velika droplja.