Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini zatražila je od Ministarstva odbrane BIH da joj hitno dostavi sve podatke o bivšim korisnicima vojnih stanova, koji su bili na službi u nekadašnjoj JNA.
Ambasador Srbije u BIH Grujica Spasović je, kako piše list Avaz, u obrazloženju tog dopisa za koji se tvrdi da je upućen „na skandalozan način mimo uobičajene diplomatske procedure“, naveo da su „podaci neophodni kako bi se te informacije uporedile s onima kojima raspolažu Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije“.
„Na taj način želimo da sprečimo dodelu stanova osobama koje već imaju rešeno pitanje u Federaciji BIH“, napisao je, između ostalog, Spasović. U tekstu se dalje navodi da je zahtev, posredstvom Ministarstva odbrane BIH, završio kod direktora Službe za zajedničke poslove FBIH Harisa Ihtijarevića, jer je ta služba preuzela sve poslove u vezi s otkupom vojnih stanova, a samim tim i celokupan arhiv. On je rekao da ta služba „neće dostaviti Srbiji apsolutno nijednu informaciju“ dodajući da je „jedini mogući put da se ambasador Spasović obrati Ministarstvu spoljnih poslova BIH, a ono potom Savetu ministara BIH i Vladi FBIH“.
– Čak i tada ne vidim razlog da se ovakve poverljive informacije dostavljaju zvaničnom Beogradu, jer većina navoda iz pisma nije tačna. Očigledno, posredi je pokušaj da se dođe do podataka o nekretninama BIH kako bi oni mogli da se, mimo važećih zakona o stanovima i uopšte zaštiti ličnih podataka, zloupotrebe – rekao je Ihtijarević sarajevskom dnevniku.
Komentarišući ove navode, ambasador Spasović za Danas kaže da prilikom upućivanja zahteva nije urađeno ništa što bi moglo biti okarakterisano kao skandalozno i mimo načina uobičajene diplomatske procedure.
– U skladu sa uobičajenim diplomatskim procedurama preneo sam zahtev Ministarstva odbrane Srbije Ministarstvu odbrane BIH sa željom da se reši problem građana Srbije koji su imali stanove u BIH. Priča koja je plasirana preko štampe u BIH je izmišljena i prenaduvana – kaže Spasović.
Na pitanje zbog čega je reakcija BIH zasnovana na tvrdnji da je posredi pokušaj Srbije da dođe do podataka o nekretninama BIH kako bi bili zloupotrebljeni, Spasović kaže da je tu reč o „unutrašnjoj stvari te države“ i da to nema veze sa ovim slučajem.
– Ovo je pokušaj da se utvrde činjenice i da se ustanovi ko je ugrožen i na koji način bi se ta situacija mogla prevazići – zaključuje Spasović.