Specijalna medalja Lindi Vong iz Kine 1FOTO: Nenad Kovačević

Povelje Grada su dodeljene Radomiru Antiću, proslavljenom fudbalskom treneru, dr Miloradu Mirkoviću, uglednom internisti, Radomiru Vergoviću, akademskom slikaru, i Miliji Božoviću, generalnom direktoru Valjaonice bakra Sevojno.

– Osećam zadovoljstvo, ponos i privilegiju, jer kada si priznat u svom gradu, to je nešto najlepše što čovek može da doživi, zahvalio se u ime nagrađenih Radomir Antić.

Plakete Grada su dobili Radovan Popović, dugogodišnji novinar, Petrašin Drulović, sindikalni aktivista, Dragan Lazić, vlasnik popularne pekare „Šuljaga“, Miloš Zarić, paraolimpijac, Velimir Tošanić, osnivač umetničke radionice Tifani, i KUD Sevojno.

Nagrade Grada su pripale Milošu Đeriću, poljoprivredniku, Predragu Bakiću, sekretaru Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize, Andreju Kovačeviću, gimnazijalcu koji je sa srpskim timom na Međunarodnoj olimpijadi na Tajlandu osvojio bronzanu medalju. Isto priznaje je uručeno i Draganu R. Filipoviću, piscu naučne fantastike, romanopiscu, autoru stripova i televizijskih scenarija, Savetovalištu za žene obolele od raka dojke „Jefimija“, Jeleni Božović, novinarki u Dopisništvu RTS, i Vesni Dimitrijević, profesorki fizike u „Prvoj osnovnoj školi Kralja Petra II“.

Lindi Vong, predsednici kineske grupacije „Jihai“, koja je donirala 340.000 evra za završetak vrtića na Pori, koja je čest gost Užica i koja je uspostavila privredne i druge veze između kineskih partnera i grada, uručena je specijalna medalja. Istakavši da su u Užice stigla 23 predstavnika kineskih kompanija, gospođa Vong, koju je gradonačelnik Petković imenovao za svoju ekonomsku savetnicu, poručila je da postoje različite mogućnosti za saradnju sa Užicem, a potom navela da „prijateljstvo Srbije i Kine treba da bude večno“.

– Bićemo prijatelji zauvek, poručila je gospođa Vong na srpskom i zajedno sa gradonačelnikom raširila dugačko platno sa istom porukom na kineskom jeziku.

Prigodan poklon je uručen i Slađani Mirković, Užičanki, koja je sa ženskom odbojkaškom reprezentacijom Srbije osvojila zlatnu medalju na nedavnom Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu.

Prisutne, među kojima su bili i predstavnici zbratimljenih gradova – Kurska (Rusija) Ljutomera (Slovenija), Velesa (Makedonija) i Verije (Grčka), pozdravili su gradonačelnik Petković i predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović. U ime Vlade Srbije, Dan grada je čestitao Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a u kulturno-umetničkom programu su učestvovali učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“, hor Zlatiborska vila, a Olivera Katarina, čiji je otac bio Užičanin, održala je koncert. 

Sklavkov plato i crkva

I pored negodovanja dela javnosti, rekonstruisani prostor ispred zgrade užičke skupštine koji je popločan skupim granitom i mermerom, nazvan je Sklavkov plato, po Užičaninu koji se prvi put pominje u dubrovačkom spisu od 9. oktobra 1329. godine i postavljena je spomen-ploča sa tekstom iz tog dokumenta. U naselju Krčagovo, episkop žički Justin, zajedno sa gradskim čelnicima, osveštao je temelje za izgradnju crkve koja će biti posvećena Pokrovu presvete Bogorodice. To će biti prvi pravoslavni hram koji će biti izgrađen u Užicu posle 175 godina i to na placu koji je gradska vlast praktično poklonila SPC.