Foto: Fonet/ AKokovic

Tom prilikom, Đorđević je istakao da Austrija i Srbija imaju odlične bilateralne odnose, možda najbolje u istoriji, što se može i očekivati kada je u pitanju zemlja s kojom je Srbija partner već 178 godina.

Dvodnevnu posetu ministra odbrane i sporta Austrije krunisali smo potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti ABHO i dogovorima o nastavku stažiranja austrijskih kadeta Vojne akademije roda ABHO u jedinicama Vojske Srbije u 2017. godini, rekao je Đorđević.

Jedna od tema razgovora dvojice ministara bila je i migraciona kriza. Đorđević je istakao da Srbija, mada nije članica EU, nastoji da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice, da preuzme svoj deo tereta i pruži adekvatan odgovor i na taj izazov.

U tom smislu zahvalni smo Austriji na ponuđenoj pomoći i podršci koju nam pruža, rekao je Đorđević i izrazio nadu da će se dobra saradnja između dve zemlje nastaviti i u budućnosti.

Zahvaljujući na izuzetno srdačnom prijemu, Doskocil je istakao je da Austrija prepoznaje značaj regiona u rešavanju
migrantske krize koja je pogodila ne samo zemlje Evropske unije, već i mnoge druge.

Ako hoćemo da opstanemo na ovom području moramo da sarađujemo i Austrija će učiniti sve što može da pomogne Srbiji i Bugarskoj u njihovim nastojanjima da lakše podnesu teret rešavanja migrantske krize, kazao je Doskocil.