Sprečavanje popisa i zaplene imovine bolnice 1Transparent za sutrašnji protest aktivista pokreta "7 zahteva"

Kako bi sprečili izvršitelje (čiji je dolazak zakazan za devet časova) da popišu i zaplene imovinu te ustanove. Kako je Radiša Šćepanović, direktor KBC Dragiša Mišović, ranije potvrdio za Insajder.net, izvršitelji će u ponedeljak u 9 sati doći u bolnicu kako bi popisali stvari i obeležili ih markicama, što je prvi korak pred plenidbu imovine.

Izvršitelji u bolnicu stižu po izvršnoj presudi u korist 76-ogodišnje Simonide Tanasijević, kojoj bolnica za plac od 12 ari, treba da isplati 1,1 milion evra. Zbog ovog duga bolnica je već godinu dana u blokadi. Radisav Šćepanović, direktor KBC „Dragiša Mišović“, rekao je za Insajder.net da je bolnica podnela žalbu Višem sudu, ističući da to zemljište odavno nije u posedu bolnice, jer je u međuvremenu promenilo dva vlasnika.„Priča je dugačka 60 godina. Ja ne želim da komentarišem presudu, da li je pravedna ili ne, ali nije u redu da bolnica plaća taj dug, jer niti ima taj novac niti je taj dug napravila,“ rekao je Šćepanović.

On je istakao da je uputio molbu Komori izvršitelja da se izvršenje odloži, jer ukoliko se bude plenila pokretna imovina – aparati, vozila – bolnica neće moći da funkcioniše na adekvatan način. „Oni su prvo pokušali da se naplate preko računa, ali to nisu mogli, jer bolnica nema prihode. Ako dođe do plenidbe stvari biće ugrožen rad bolnice i sigurnost pacijenata,“ rekao je Šćepanović.  

PR Komore izvršitelja Neda Petrović rekla je za Novosti da će sve što se popiše i obeleži bolnica moći da koristi, ali ne i da otuđi. „Među pokretnim stvarima koje će popisati, a kasnije, ukoliko se dug ne namiri, i zapleniti neće se naći ništa šta bi ugrozilo rad bolnice,“ izjavila je Petrović.

– U vreme kada su lex specialis-i kao ustaljena forma zaštite i ohrabrivanja „strateških investitora“ postali normalna stvar tako da se zakoni menjaju i primenjuju proizvoljno i selektivno, pozivamo državu da se seti i kudikamo važnijih pitanja koja su pod njenom ingerencijom – a to je obezbeđivanje normalnog funkcionisanja zdravstvenih institucija – navodi se u saopštenju „7 zahteva“, koje je uputilo javni poziv građanima da se okupe sutra u osam sati ujutru na ulazu u KBC Dragiša Mišović.

U saopštenju se ističe da je „popis opreme, prvi korak pred njenu zaplenu“, kao i da je to siguran put ka otežavanju rada lekara i ugrožavanju sigurnosti pacijenata koji se tamo leče i koji će se lečiti“.

– Činjenica da je do ove situacije došlo pokazuje prioritete politike koju vlast sprovodi i njihovu nesposobnost da rade u korist građana – zaključuje se u saopštenju „7 zahteva“.

Prema pisanju Insajdera, ova zdravstvena institucija je na udaru izvršitelja od aprila ove godine zbog 12 ari zemlje, u Kronštatskoj ulici broj 7 koje navodno pripada Simonidi Tanasijević. Sporno parče zemlje je u oktobru 1960. godine nacionalizovala država, a zatim ga je 1963. KBC “Dr Dragiša Mišović ” kupio od Narodnog odbora Opštine Savski venac i platio ga u tri rate. Zemljište u Kronštatskoj je u međuvremenu promenilo još dva vlasnika. Prvo ga je od bolnice “Dr Dragiša Mišović” kupio Dom časnih sestara koje su tu izgradile kuću, a zatim su tu zemlju 1992. prodale preduzeću “Koling”, koje je u stečaju i koje je, prema pisanju medija, i dan-danas upisano na toj parceli. Postupak protiv bolnice pokrenut je 2011. godine. Vlasnica zemljišta Simonida Tanasijević koja ju je dobila u nasledstvo od strica, dobila je pravosnažno slučaj na sudu i prošle godine je došlo rešenje o izvršenju.

Ministarstvo zdravlja za sada ćuti o problemima u kojima se našla ova bolnica koja zapošljava 1200 zaposlenih i godišnje pruži više od milion medicinskih usluga. Kako su ranije najavili zaposleni u KBC Dragiša Mišović, spremni su da telima brane zaplenu imovine bolnice.