Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu. Međutim, u javnim servisima očekuju da će to rešenje biti promenjeno u narednim nedeljama, jer bi ovaj sistem naplate ponovo bio neefikasan.

Glavni problem je što taksa za javni servis nije prepoznata u Zakonu o taksama, te nije jasno kako će se građani obavezati da plaćaju taksu i kakve će sankcije biti primenjivane za neplatiše. U Zakonu o javnim servisima stoji samo da će RTS i RTV za neizvršenje obaveze plaćanja takse, „pokretati postupak naplate u skladu sa zakonom“.

Kako nezvanično saznajemo, u RTS i RTV očekuju da će se zakon promeniti i da će se taksa za javni servis naplaćivati uz račun za struju s tim što ovoga puta to ne bi trebalo da bude razdvojeno već objedinjeno u jednu uplatnicu. Takva odluka trebalo bi, kako im je obećano, prema nezvaničnim informacijama, da stigne iz samog vrha vlasti, a građane bi trebalo javno da pozove da poštuju ovu obavezu upravo premijer Aleksandar Vučić. On je, inače, i doneo odluku sa se pretplata ukine na dve godine i da se RTS i RTV finansiraju privremeno iz državnog budžeta.

U nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja tvrde za Danas da za sada nije stigao nijedan zahtev za promenu Zakona o javnim servisima, te da ostaje sve kako se predviđa zakonom koji je usvojen pre 14 meseci.

Zakon propisuje da visina takse ne može iznositi više od 500 dinara, a da odluku o iznosu donose upravni odbori RTS i RTV zajednički. Obveznik plaća taksu na mesečnom nivou i to do petog u mesecu za prethodni mesec. Na dospele a neizmirene obaveze obračunava se kamata, u skladu sa zakonom, navodi se u Zakonu o javnim servisima.

Ugovor o prodaji Studija B

Agencija za privatizaciju potpisaće danas u podne u svojim prostorijama ugovore o prodaji kapitala za javno preduzeće Studio B i BC Info iz Bele Crkve, saopštila je juče Agencija. Kompanija Maksim medija, čiji su vlasnici Ružica i Miloš Krdžić, kupila je u avgustu televiziju Studio B za 530.000 evra. Maksim medija je vlasnik i nacionalne frekvencije Hit radija i regionalnih stanica TDI, JAT i Karolina.

Taksa nije administrativna

„Rеpubličkа аdministrаtivnа tаksа sе plаćа zа spisе i rаdnjе u uprаvnim stvаrimа, kао i zа drugе spisе i rаdnjе kоd оrgаnа. Imајući u vidu dа tаksа zа јаvni mеdiјski sеrvis, kоја је prоpisаnа Zаkоnоm о јаvnim mеdiјskim sеrvisimа, nе prеdstаvlја rеpubličku аdministrаtivnu tаksu, istа nеćе biti prоpisаnа Zаkоnоm о rеpubličkim аdministrаtivnim tаksаmа, navodi se u odgovoru Ministarstva finansija na pitanje Danasa da li će do kraja godine biti menjan Zakon o republičkim administrativnim taksama kako bi taj zakon prepoznao i taksu za javni servis?
U odgovoru Ministarstva dodaje se da prеdmеtnа tаksа prеdstаvlја tаksu kоја sе nаplаćuје, izmеđu оstаlоg, zа nеpоsrеdnо pružеnu јаvnu uslugu, kојu је pružiо nаdlеžni subјеkаt kоmе је zаkоnоm dаtо prаvо dа utvrdi visinu tе tаksе, u sklаdu sа člаnоm 17. Zаkоnа о budžеtskоm sistеmu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.