Zatvaranjem makedonsko-grčke granice, ali i one između Srbije i Makedonije kod Tabanovaca poslednjih dana u Preševu nije registrovana nijedna osoba iz ovog pravca. Na Železničkoj stanici u Tabanovcima ima stotinak izbeglica koje će prema makedonskim izvorima biti vraćeni u Đevđeliju, jer u ovom mestu nema adekvatnih uslova za duži boravak. Šatorski kamp u Miratovcu je potpuno prazan, jer nema novih migranata iz pravca Makedonije, ali je on spreman da ukoliko dođe do vraćanja većeg broja migranata iz Slovenije i Hrvatske u Srbiju oni tu budu smešteni, što je za sada samo „perspektivna opcija“.

Predstavnici Komesarijata za izbeglice i UNHCR u Preševu procenjuju da bi ovde „na neodređeno vreme“ moglo da bude smešteno maksimalnih hiljadu lica. Za to postoje infrastrukturni uslovi u pogledu smeštaja u zatvorenom prostoru uz poštovanje higijensko zdravstvenih uslova kako bi se u letnjem periodu sprečila pojava infekcija. Kuhinja u Prihvatnom centru ima kapacitete za pripremu i više od hiljadu toplih obroka, što se pokazalo i u vreme kada je u Preševu dnevno dolazilo i po više od pet hiljada ljudi iz pravca Makedonije.

Pripadnici Pogranične policije imaju svakodnevnu koordinaciju sa kolegama iz Makedonije, kako bi se sprečili već registrovani slučajevi krijumčarenja ljudi, uglavnom Pakistanca, što je bio „unosan biznis“ i pre nego što je otvorena balkanska migraciona ruta od Makedonije ka Mađarskoj i Hrvatskoj.