Posljednji postupci organa Srbije u vezi sa slučajem „tuzlanska kolona“ nisu u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima dvije države, što se u međunarodnim odnosima tretira kao atak na suverenitet države, rekao je ministar pravde BIH Bariša Čolak. On je u pismu upućenom Ministarstvu pravde Srbije istakao da su u krivičnom postupku koji se u Srbiji vodi protiv državljanina BIH Ilije Jurišića prekršena pravila uređena Ugovorom o pravnoj pomoći između dvije države. Čolak smatra da su prekršena i pravila uređena Evropskom konvencijom o pravnoj pomoći jer je Okružni sud u Beogradu uputio poziv svjedocima u BIH, lično ih pozivao na Sud.
U saopštenju Ministarstva pravde BIH, Čolak apeluje na vlasti Srbije da razmotre molbu ovog ministarstva upućenu 3. jula za ustupanje krivičnog gonjenja Ilije Jurišća i podsjeća da odgovor vlasti Srbije još nije dostavljen.
– U praksi saradnje dva ministarstva do sada nisu zabilježeni ovakvi primjeri. Samo poštivanje postojećih ugovora između dvije države i dosljednom primjenom postojećih mogu se otkloniti neželjene posljedice koje uznemiruju javnost BIH, kazao je Čolak.