Šanse da Srbija dobije bilo kakvu odštetu mere se u pesimističnim promilima kažu stručnjaci, a u prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je SR Jugoslavija u aprilu 1999. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde, ali se sud oglasio nenadležnim pošto SRJ u to vreme nije bila članica UN. Na tužbe za naknadu štete podnesene od strane oštećenih u bombardovanju i porodica žrtava, Evropski sud za ljudska prava poneo se isto kao MSP, nenadležno, dok su procesi pred nacionalnim sudovima unapred osuđeni na neuspeh.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić smatra da priznanje NATO jeste zakasnelo, ali ima svoj značaj. Prema njegovim rečima, kada postoji politička volja, uvek mogu da se nađu alternativni načini da se pomogne onima koji su bili žrtve agresije, a da se pri tom izbegne formalno-pravna odgovornost.

– Svima je stalo da makar i naknadno postoji preispitivanje tih država, naroda, koji su bombardovali Srbiju, da to i revidiraju. Ovo priznanje, iako je zakasnelo, ima svoj značaj – kazao je Simić gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je izjavu NATO-a naveo kao indikator preispitivanja velikih sila i pokretanja globalne diskusije na tu temu.

– Neko ko je oštećen kao što je Srbija bila, ko i dalje trpi posledice na teritoriji Kosova i Metohije, i gleda materijalne posledice, dužan je da pokreće tu temu kako bi se o tome razgovaralo – kazao je Simić uz konstataciju da je čudno što ova tema već nije pokrenuta na dnevnopolitičkom nivou.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić bombardovanje je nazvao necivilizacijskim presedanom, koji je za cilj imao stvaranje albanske države na Kosovu i Metohiji i istakao da očekuje naknadu štete.

– Opravdano očekujemo da Srbija stane na noge i uz naknadu štete načinjene nepravdom. Opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje, članice UN, i ubijanje njene dece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani našle su u sprečavanju potencijalnog stradanja – izjavio je Nikolić.

Gaćinović: Zločin koji ne zastareva

Naučni savetnik u Institutu za političke studije u Beogradu Radoslav Gaćinović na slaže se sa stavom NATO da je bombardovanje bilo u skladu sa međunarodnim pravom, već je mišljenja da je ono prekršeno, kao i da je izvršena agresija na suverenu državu, što je ratni zločin koji nikada ne zastareva.

– Nikada ne smemo, ne bi trebalo, po mom dubokom uverenju, da odustanemo od zahteva za nadoknadu štete. Ovog puta je to inicirao predsednik Nikolić, što je veoma značajno – istakao je Gaćinović gostujući na TV Pink.