Predstavnice Žena u crnom zajedno sa još nekoliko nevladinih organizacija predale su juče otvoreno pismo Vladi Srbije i Narodnoj skupštini u kome traže da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici. One su pokušale da pismo dostave i Predsedništvu Srbije, ali im je rečeno da pisarnica ne radi već pola godine, te da zahtev predaju posebnoj službi za predstavke i projekte predsednika Republike, koja se nalazi u Palati Srbija.

Staša Zajović iz Žena u crnom rekla je novinarima u parku ispred Predsedništva da ova NVO nema nikakav projekat s predsednikom Srbije, „već moralnu i građansku obavezu da vrši pritisak da se okonča nekažnjivost u ovoj državi i da on lično doprinese toj nekažnjivosti time što će se odreći titule četničkog vojvode i makar malo pokazati saosećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici“.

Ona je podsetila da već šestu godinu zaredom Žene u crnom i srodne organizacije upućuju zahtev nadležnim institucijama Srbije da proglase 11. jul danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

– Bez obzira što je naš zahtev podržalo više od 100 organizacija civilnog društva, institucije države su se o isti oglušile. To pokazuje da ova država nema ni političku volju ni moralni kapacitet da izrazi solidarnost i saosećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici – naglasila je Zajovićeva.

U parku ispred Predsedništva, predstavnici nekoliko NVO držali su transparent „Pamtimo odgovornost – 11. jul Dan sećanja na na genocid u Srebrenici – Proglasite“. Održana je i scenska akcija Žena u crnom, Dah teatra, Autonomnog ženskog centra i Rekonstrukcije Ženski fond pod nazivom „Pogledaj se Srbijo! 20 godina – 20 ogledala“. Prema rečima Zajovićeve, to je poziv građanima Srbije da se „pogledamo u ogledalo i vidimo ružno lice koje ova država želi da prikrije i porekne, a to je genocid u Srebrenici“.

Na pitanje novinara šta misli o odlasku zvaničnika Srbije u Srebrenicu, Zajovićeva kaže da poseta premijera i predsednika ne sme da ih amnestira od odgovornosti za ono što su činili devedesetih godina.

– To znači da moraju javno da priznaju odgovornost Srbije za genocid u Srebrenici. Srbija je jedina članica UN koja je prekršila Konvenciju o genocidu – naglasila je Staša Zajović. Preko razglasa je pročitano otvoreno pismo u kome se navodi da je prošlo 20 godina od kada je Vojska Republike Srpske, predvođena generalom i haškim optuženikom Ratkom Mladićem, a uz svaku vrstu pomoći režima Slobodana Miloševića, počinila jedini genocid u Evropi posle Drugog svetskog rata, te da su ubijeni 8.372 čoveka.

Zahtev da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici potpisale su Žene u Crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Savez antifašista Srbije.

Skup je obezbeđivala policija. Poneki građani radoznalo su zastajali da vide o čemu je reč, a posebno je bilo interesantno stranim turistima.

 

 

Kisić: Srbija da prizna genocid

Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji istakla je da je sećanje na žrtve genocida u Srebrenici jedna od osnovnih vrednosti EU. „Bez priznanja genocida, bez preuzimanja odgovornosti Srbija neće nikada biti evropska zemlja niti će Evropa biti u Srbiji“, istakla je Izabela Kisić, dodajući da se u Srbiji još koriste različiti eufemizmi za genocid, čime se i dalje ponižavaju žrtve.