Srbija se pridružila CERN-u kao 23. zemlja članica 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je da je ulaganje u naučna istraživanja „važno za razvoj srpske ekonomije i da je CERN jedna od najvažnijih naučnih institucija danas“.

„Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemljama članicama CERN-a“, rekla je Brnabić.

Predsednica Saveta CERN-a Ursula Basler kazala je da Srbija „ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, a srpski naučnici su kontinuirano uključeni u CERN-ove najveće eksperimente“.

„Veoma sam srećna što je zahtev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici“, rekla je Basler.

Generalna direktorka CERN-a Fabiola Đijanoti navela je da „srpska naučna zajednica tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima“.

„Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju između CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja“, rekla je Đijanoti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je da je Srbija, kao država članica CERN-a, spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će srpski naučnici, istraživači, instituti i industrija imati „mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka“.

Kao država članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, CERN-ovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove.