Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je juče za Radio televiziju Srbije da očekuje da će SAD dostaviti Srbiji konkretniji odgovor u vezi sa bombardovanjem u Libiji u kojem su poginuli državljani Srbije.

-Tragedija koja se dogodila je nešto što je šokantno za sve nas imajući u vidu da su naše službe bezbednosti sarađivale intenzivno sa mnogim službama, između ostalih i sa američkim. Verujem da će oni koji su odabrali cilj i doneli odluku o bombardovanju sa svojim službama utvrditi sve okolnosti, da li je bilo saznanja i indicija da se u tom kampu koji je bombardovan, osim pripadnika ID, nalazi još neko – rekao je Odalović. Prema njegovim rečima, mnoge od službi sa kojima su srpske službe kontaktirale, uključujući libijske službe bezbednosti, imale su puno iskustva jer je Libija poslednjih godina mesto gde se desilo mnogo otmica stranih državljana a različiti su bili motivi i na različit su način okončani.

– Naše službe su oprezno ušle u ceo ovaj proces prikupljajući

što je više moguće kvalitetnih informacija. Očekujem da ova stvar bude do kraja i precizno razjašnjena – rekao je Odalović. Formirana je posebna grupa koja sada utvrđuje sve činjenice i okolnosti, kako one koje su bile pre otmice, za vreme otmice i sve što se dešavalo posle, tako da će celovita informacija biti vrlo brzo urađena i dostavljena javnosti.

– Računali smo na to da će, onako kako su planovi bili ozbiljno napravljeni, ceo slučaj biti brzo okončan – rekao je Odalović i dodao da je, „nažalost, bombardovanje nešto što niko od nas nije mogao da predvidi i ono je prekinulo aktivnosti službi bezbednosti koje su bile vrlo blizu rešenju“. On je istakao da je Srbija upozoravala građane da ako putuju u Libiju odustanu, a ukoliko moraju da to učine preduzmu mere opreza. Naglasio je da je ukazivano da situacija u Libiji nije pod kontrolom. Odalović je rekao da u Libiji ima više kriminalnih grupa, više delova koji su pod kontrolom vojnih ili drugih saveta, tako da je nedefinisana situacija, a da pun kapacitet i stvarnu vlast ima onaj koji na toj teritoriji ima naoružane ljude.

Porodica Jovice Stepića, (61), vozača ambasade Srbije u Libiji, otetog 8. novembra, još uvek je u šoku zbog vesti o njegovoj pogibiji. Premijer Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić tragičnu vest su u subotu ujutru saopštili Jovičinom bratu Velji, koji nije želeo da govori za medije. Mlađi brat Dragan, koji je za tragediju saznao iz medija, kaže da je svih ovih meseci predosećao najgore.

– Nadao sam se najboljem, ali kad sve nije rešeno prvih dana, posle je bilo jasno da su šanse sve manje – sa suzama u očima priča Dragan i dodaje da mu se niko od zvaničnika nije obratio, ali da su premijer Vučić i Dačić pozvali njegovog mlađeg brata po majci Velju, i njemu rekli šta se desilo, ujedno mu izjavivši saučešće.

Jovičina ćerka Olivera, koja živi u Carevcu, nije imala snage da priča sa medijima.

– Novinari zovu i juče i danas, i svima govorimo isto, da moja majka ne želi da priča sa bilo kim, jer to nije u stanju – rekao je njen sin Borko.

Jovica Stepić će biti sahranjen na groblju u selu Makce, gde je rođen i odrastao.

Saučešće Ambasade SAD u Srbiji

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji izrazila je saučešće porodicama dvoje otetih srpskih državljana, Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su nastradali u Libiji. „Nakon što je čuo izveštaje medija, ambasador Kajl Skot je razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem kako bi izrazio svoje duboko žaljenje i iskreno saučešće američkog naroda povodom ovog tragičnog gubitka“, navodi se u saopštenju Ambasade. SAD su zahvalne Srbiji na njenoj posvećenosti kao partneru u Koaliciji protiv Islamske države, koja se bori protiv strahota međunarodnog terorizma. „Naši napori su usmereni ka spasavanju nevinih života i duboko žalimo za tragično preminulim službenicima Ambasade Srbije u Libiji“, navodi se u saopštenju.

SDS traži ostavku, Dačić odgovara

Socijaldemokratska stranka zatražila je hitnu ostavku ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, jer smatra da je tragedija koja se dogodila u Libiji direktna odgovornost ministarstva kojim on rukovodi, napominjući da je većina država povukla svoje diplomate iz Libije sa pojavom prvih bezbednosnih rizika, dok Srbija to nije učinila. Dačić je u izjavi za agenciju Beta ocenio zahtev SDS kao „najniži ljudski čin predstavljen kao politički stav“. Prema rečima Dačića, jasno je da „ovom gubitniku“, kako je nazvao Tadića, „čak i pogibija državnih službenika na dužnosti služi samo kao povod za predizbornu kampanju i prilika da sa dna političke Srbije ponovo iskaže svoje neugasle ambicije“. On je upitao Tadića zašto nije zatvorio Ambasadu Srbije u Libiji, jer je rat u toj zemlji počeo 2011. kada je on bio predsednik Srbije.