Srbin, koji je označen kao vođa grupe identifikovan je kao David Cufaj, ali policija još proverava da li je koristio falsifikovane isprave. Oni se sumnjiče da su drogu krijumčarili u sklopu posla sa
gurmanskom hranom, Pprenosi N1.

Peruanska policija zaplenila je dve tone kokaina, a prema njihovim navodima, droga je trebalo da bude poslata u Amsterdam.

„U jučerašnjoj operaciji uhvatili smo šestoricu trgovaca drogom. Najvažniji u grupi bio je državljanin Srbije. Kod njih smo našli dve tone kokaina“, rekao je Hektor Lojaza, general peruanske policije.U policijskoj raciji na magacin izvoznika povrća u predgrađu Lime, zaplenjena su i dva terenca, 75.000 dolara u kešu, kao i pištolj glok.

Peruanski zvaničnici procenjuju da bi ulična vrednost zaplenjene droge u Evropi bila oko 150 miliona evra. Dodaju da su šverc vodili i finansirali Srbi, navode agencije. „Uhapšeni je jedan od kolovođa, bio je glavni koordinator saradnje sa Peruancima. On je bio odgovoran za skupljanje cele količine droge i obezbeđivao je njen transport do luke“, dodao je Lojaza.

U krijumčarenju kokaina rutom Južna Amerika – Evropa učestvuju balkanske organizovane kriminalne grupe koje se udružuju na osnovu geografskog porekla, kriminalne prošlosti
i rodbinskih veza.

Podsetimo da je 2009. godine na jahti u Urugvaju, zaplenjeno preko dve tone kokaina, za čije krijumčarenje se sumnjiči Darko Šarić, kao i nekoliko pripadnika njegovog klana.
Proces je više puta proširen, da bi Šarićeva grupa na kraju odgovarala za šverc 5,7 tona kokaina.