Foto: Sajt Opštine Veliko Gradište

Ovu odluku doneo je Školski odbor, u znak priznanja naučniku koga smatraju za „oca srpske arheologije“, posebno zaslužnog za otkrivanje praistorijskog lokaliteta u Vinči.

Ovaj svetski priznati naučnik, začetnik moderne arheologije na našim prostorima, rođen je u Velikom Gradištu, odakle je otišao na studije u Beograd, a kasnije i u Berlin i Minhen, gde je odbranio doktorat na temu kulture i umetnosti antičke Grčke.

Po povratku u Srbiju, počeo je da radi kao predavač u Velikoj školi i na Filozofskom fakultetu. Godine 1908. započeo je sistematska istraživanja lokaliteta u Vinči, koja su pokazala da podunavska kultura potiče iz Sredozemlja i Azije, a ne iz nordijskih zemalja, kao što se do tada smatralo. Vasić je u Velikom Gradištu završio osnovnu i srednju školu, ondašnju gimnaziju, koja je osnovana 1879. godine.  
Nalazi se na Žitnom trgu, u zgradi bivše Državne gimnazije prestolonaslednika Petra. U njoj se danas đaci obrazuju na smerovima: gimnazija – opšti smer, turistički tehničar, trgovac, kuvar i poslastičar.

Pre 11 godina, ispred ove zgrade postavljena je Vasićeva bista, a od 31. avgusta na njoj se nalazi i tabla sa njegovim imenom.