– Svaki dalji korak na planu ostvarivanja ovog Bijenala mora biti u znaku velikog jubileja- sto godina od rođenja naše velike slikarke, i sve što se radi, da se radi sa svešću da delo Milene traje i posle njene smrti, i trajaće u nekim budućim vremenima jer ona to zaslužuje. Pripadam generaciji koja je u svet umetnosti zakoračila pre šezdeset godina, bavio sam se manje više raznim poslovima koji su bili praktične prirode- pravio i otvarao izložbe, pratio slikare na njihovim mukotrpnim putevima, i došao dotle da sam u njednom trenutku pomislio da je krajnje vreme da se povučem. Zaista mi je čast, nije fraza, što ću biti u obavezi da moju savest, znanje i iskustvo stavim u funkciju realizacije jedne značajne manifestacije kao što je 12. međunarodni bijenale ‘’ U svetlosti Milene’’. Ozbiljna je to obaveza, naglasio je selektor ovogodišnjeg Bijenala.

Sreto Bošnjak rođen je 1930. godine u Markušici (Hrvatska), završio studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dugogodišnji upravnik Galerije Kulturnog centra u beogradu, a potom direktor, kustos i urednik u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić. Stručne radove objavljuje u listovima i časopisima od 1976. godine, a od 1961 do 1963. godine bio je stalni likovni kritičar Drugog programa Radio Beograda.

Od 1970 do 1980. godine stalni je likovni kritičar i jedan od urednika Književnih novina. Prvi sekretar Udruženja likovnih kritičara Srbije, osnivač Dečjeg oktobarskog salona i dugogodišnji organizator Oktobarskog salona likovnih umetnosti Srbije. Autor je više studija, eseja i likovnih kritika o naj značajnijim imenima jugoslovenske i srpske likovne umetnosti ( Matija Vuković, Đurđe Teodorović, Vinko Grdan, Mihajlo Petrov, Bogić Risimović, Mića Popović, Ljubica Sokić, Aleksandar Đurić). Sreto Bošnjak je organizator velikih broja izložbi, studijskih, tematskih i istorijskih u najznačajnijim galerijama u zemlji. Koautor je kapitalnog dela ( uz Đorđa Kadijevića i Nikole Kusovca) Antologija srpskog slikarstva druge polovine XX veka, zatim koauor studije Izazov tradicije ( sa Đ. Kadijeviće i S. Stepanovim). Objavio više monografijskih studija ( u izdanju SANU, Narodnog muzeja Kulturnog centra Podgorice), Milorad Bata Mihajlović, Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Svetomir Arsić Basara, Dragan Stojkov, Ružica Beba Pavlović, Dragan Ćirković, kao i više od hiljade uvodnih tekstova za kataloge izložbi. Dobitnik je nagrade ULUPUDS- a za životno delo.

U ime domaćina, Fondacije Milenin dom- Galerija Milena Pavlović Barilli novog selektora pozdravio je i Radosav Stanojević, upravnik Galerije, izražavajući pritom zadovoljstvo njegovom spremnošću da svoje ogromno znanje u sferi likovne kulture stavi u funkciju ovogodišnjeg, jubilarnog bijenala 5. novembra. Nakon toga sa selektorom je potpisan i ugovor o saradnji čime je praktično, kako je naglasio upravnik Galerije, otpočela priprema ovogodišnjeg bijenala ‘’ U svetlu Milene’’.