Priča o srpskoj verziji Romea i Julije od pre 80 godina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Mladi bračni par je krenuo u život pod vrlo teškim okolnostima. Petar je bio sin bogatih roditelja, a Stana sirotica i vanbračno dete.Priča o srpskoj verziji Romea i Julije od pre 80 godina 2

Zbog toga je Petrov otac bio protivnik njihovog braka.

Međutim, Petar nije poslušao svog oca i venčao se sa Stanom. Tada ga je otac oterao iz kuće i isključio ga iz testamenta.

Usledili su teški dani za ovo dvoje mladih ljudi.

Kako Pravda prenosi, Petar je bio zaposlen, ali zarada nije bila dovoljna za život. Tada su Stana i Petar rešili da okončaju svoje živote.

Pored starog bunara u blizini njihove kuće ostavili su kapute i na njima pismo.

Kada su seljaci našli odeću i pismo, odmah su obavestili vlasti. Iz bunara su izvađeni leševi Petra i Stane vezani kanapom za kamen.

U pismu je pisalo: “Mi smo se voleli i zato zajedno odlazimo u smrt. Za našu smrt nikoga ne krivimo. Naša tela leže na dnu bunara. Petar i Stana.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Priča o srpskoj verziji Romea i Julije od pre 80 godina 3List Vreme istog dana 1939. godine piše o stanovnicima sela For Elmo koji su uz zahvalnost i sa ponosom govorili: “Nasledili smo novac i zemlju od mis Tereze.“

Kako prenosi Vreme, gospođa Tereza Sekvil Kenedi je bila najmlađa ćerka vlasnika velikog imanja u Horeneu.

Kako se u braku nije ostvarila kao majka, ceo svoj život je posvetila negovanju dece iz svog kraja.

Pred smrt je sastavila testament po kojem je svaki seljak dobio parče zemlje njenog imanja i novac za svoju decu.

Veliku kuću sa baštom namenila je za školu i dečje igralište, a posebnom klauzulom u testamentu zaveštala je određenu sumu novca kako bi se svakom detetu u selu pred Božić moglo kupiti odelo i slatkiši, piše Vreme na današnji dan pre 80 godina.  

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.