Foto: EPA /JEROME FAVRE

Kako prenosi Dnevnik, meštani sela udaljenog šest kilometara od opštinskog centra Kanjiže videvši na društvenim mrežama fotografije tog prizora, koje je snimio njihov sugrađanin Goran Bošnjak, još su u čudu, pitajući se „Kuda idu divlje svinje?“, po uzoru na nekadašnju poularnu TV seriju.

Goran Bošnjak je ispričao za Dnevnik da se sve do sada neviđeni stampedo krda divljih svinja kroz selo desio u sredu ujutru oko 6,45 sati.

„Krdo je protutnjalo kroz sve seoske ulice, a uspeo sam da snimke napravim kadrove na njihovom prolazu u dve ulice“, priča Bošnjak i dodaje da su svi koju su videli fotografije su u čudu.

„Uspeo sam da izbrojim oko četrdeset divljih svinja. Krdo je došlo iz pravca Malog Peska i Malih Pijaca preko Jaraša. Pre toga, u šest ujutru krdo je video u Malom Pesku jedan čovek koji je brao kukuruze. Nešto kasnije bratov sin koji radi u sušari firme „Feješ“ me je zvao da ih je video kod crkve, brzo sam seo u automobil, ali svinje već nisu bile tamo. Zvala je i komšinica iz Ulice Dušana Ćupića, koja vodi na fudbalski teren, da kaže kako kod naše stare kuće ima puno divljih svinja“, kaže Bošnjak.

Bošnjak priča da je krdo divljih svinja koje su predvodila tri velika vepra, po njegovoj proceni težine 200 do 250 kilograma, krenula kroz dvorišta, prolazeći kroz ograde kao da ih i nema.

„Napred su išla tri velika vepra, koja su krčila put. Ostalo su bile krmače, nazimad od pedesetak i prasad od dvadesetak kilograma. Pratio sam ih skroz do izlaska iz sela do pašnjaka Jaraš, gde se krdo malo rasturilo. Nekoliko svinja je otišlo prema Trešnjevcu, nešto iz je otišlo prema ritu, tako da se krdo razdvojilo na više strana. Niko ne pamti da je ikada ovako nešto u selu viđeno, mada je divljih svinja oduvek bilo u okolini. Dobio sam upravo poruku od poznanice iz Kanjiže da je u gradu pre desetak dana, u maloj uličici iza osnovne i srednje škole viđena divlja svinja“, kaže Bošnjak, za Dnevnik.

Tri velika vepra, po 200 kila predvodila su krdo kroz dvorišta, rušeći ograde kao da ih nema.

Krdo divljih svinja je kroz ograde prošlo kao da ih nema, protutnjalo je kroz imanja Martinovića, Supića i Ćuluma Ulicom Džemala Bijedića, pa nastavilo Ulicom Veljka Vlahovića prema pašnjaku. Posle svega što se desilo, Gorana Bošnjaka poznanici i meštani pitaju zašto nije uzeo i koristio lovačku pušku jer je lovac, međutim, on kaže da u naselju nije dozvoljena upotreba vatrenog oružja. On pretpostavlja da se krdo najverovatnije pokrenulo iz atara Horgoša iz potesa Kendereš, gde je u prethodne dve nedelje ulovljeno pet-šest divljih svinja, pa pretpostavlja da su krenule da promene lokaciju, pošle na drugi teren, zbunile se i obrele se u selu, pričinivši jedino štetu na ogradama dvorišta kroz koja su protutnjale.

I za upravnika lovišta Lovačkog udruženja „Kapetanski rit“ u Kanjiži Dušana Nićiforovića, pojava tako brojnog krda divljih svinja je iznenađenje. On kaže da su prema planu gazdovanja za ovu godinu predvideli odstrel 20 divljih svinja u lovištu koje pokriva područje kanjiške opštine i da je do sada odstreljeno 17.

„Toliko krdo od oko 40 divljih svinja do sada nikada nije viđeno, niti sam čuo da ih je neko video, dok se nisu pojavile u Vojvodi Zimonjiću. Ne znam odakle su stigle i šta se desilo, osim ovog nesvakidašnjeg događaja o kojem me je izvestio Bošnjak. Do sada smo na našem terenu najviše viđali krda od pet-šest divljih svinja, a ove sezone imamo nešto štete prijavljene u ataru Horgoša“, kaže Nićiforović.