Foto: J. T.

Protest, pod sloganom „Da li ste i vi prevareni“, trajaće do 14 časova, a organizatori kažu da neće biti protestne šetnje, već samo obilazak oko fontane na Trgu Slavija koju su nazvali „fontanom želja“.

Marija Milanović koja je u ime udruženja stanara Stepe Stepanovića održala uvodnu reč istakla je da su stanari ovog naselja prevareni.

-Naselje koje ima 4.500 stanova, koje broji 13.000 stanovnika, naselje sa najvećim brojem dece. Urbanistički projekat iz 2010. godine na osnovu kog smo svi mi kupili stanove sadržao je sve prateće objekte za normalan život stanovnika. Dve škole, dva vrtića, pijacu, tržni centar, dom zdravlja, kulturni centar. U trenutku kada smo se uselili shvatamo da od sadržaja koje smo platili, nema ničega, izjavila je Marija Milanović.

Sve vreme protesta čuli su se glasni uzvici negodovanja.

– Borim se za Dom zdravlja, škole, vrtić, borim se za Dom kulture. Parohijski dom i crkva, to ima na svakom koraku, treba izgraditi ono što je zaista potrebno nama stanarima. Zar da se lečimo u Domovima zdravlja sa strane, izjavila je za Danas Online učesnica protesta Dragica Krstović.

Iz Udruženja stanara Stepe Stepanovića prisutnima se obratila predsednica udruženja Biljana Savić ističući da je ona samo stanarka iako ima funkciju i da usred sezone godišnjih odmora dosta „komšija“ nije tu iako podrške ne izostaje.

– Došli smo da poželimo da više nikada ne izađemo na ulicu, da se borimo protiv neodgovornog investitora, odnosno neodgovorne države. Da poželimo da nam niko nikada više ne nameće sadržaje i neki lični interes već sadržaje potrebne stanarima našeg naselja. Naša borba traje već punih šest godina, za to vreme dobili smo samo jedan vrtić i jednu školu, izjavila je Biljana Savić pred okupljenima.

Ona je naglasila da su svi stanari pristali da plate cenu od 1290 evra po metru kvadratnom upravo zbog obećanih sadržaja koje je urbanistički projekat obuhvatao.

Prema njenim rečima stanari Stepe Stepanovića pokušali su dva puta da stupe u kontakt sa Srpskom  pravoslavnom crkvom, ali oba puta neuspešno, jer odgovora nije bilo.

Podsetimo, na prethodnom protestu, koji je održan 30. juna, stanovnici ovog naselja usaglasili su zahteve i poslali ih nadležnima. Neki od njih su da nadležni donesu privremenu odluku o zaustavljanju svih aktivnosti u vezi sa izgradnjom spomenute grupe crkvenih objekata, sve dok se ne iznađe rešenje i da se javna parcela u vlasništvu države, uzurpirane od strane privatnog obezbeđenja, vrati u prvobitno stanje i da se uniformisana nepoznata lica, koja uznemiravaju stanare, neodložno povuku iz naselja.

Zahtevali su i da se organizuje sastanak između stanara naselja Stepa Stepanović i predstavnika vlasti, kao i da se ispoštuju odluke Radne grupe iz 2014. godine, o potrebi izjašnjavanja građana povodom promene projekta naselja.