Projektom je predviđeno da pomoću kući do kraja juna dobija 60 korisnika iz Nove Varoši, Rutoša, Radoinje, Bistrice, Božetića, Bukovika, Vilova, Drmanovića, Akmačića, Seništa i Vraneša. Uslugu će pružati licencirane gerontodomaćice uz mesečnu nadoknadu u iznosu od petnaestak hiljada dinara. Svaka od negovateljica brinuće o šest korisnika, koji su u obavezi da im svakim radnim danom nabavljaju osnovne životne namirnice, lekove, pomažu u održavanju lične higijene, obavljanju elementarnih kućnih poslova.

– Pomoću kući za stare osobe je usluga iz oblasti socijalne zaštite koju je lokalna samouprava definisala kao jednu od prioritetnijih s obzirom na nepovoljnu starosnu strukturu stanovništva. U prethodnih godinu dana smo kroz dva projekta uspeli da obezbedimo kontinuitet u pružanju ove usluge za koju suštinski postoji potreba i veliko interesovanje korisnika. Tim pre što je rečuglavnom o starim i iznemoglim licima koja žive sama i nisu u stanju da o sebi brinu bez podrške drugih, kaže Jelena Leković, direktorka ovdašnjeg Centra za socijalni rad i ističe da su u ovoj ustanovi formirali bazu podataka sa korisnicima koji ispunjavaju kriterijume za dobijanje usluge pomoći u kući, kao i prilično dugu listu čekanja. Lekovićocenjuje i da su efekti ove usluge više nego zadovoljavajući, uz ispunjenje krajnjeg cilja da stara lica, posebno ona bez srodnika, ostaju da žive na mestu gde se osećaju najsigurnije – u vlastitom domu.

U ovoj ustanovi kažu i da će uslugu pružati negovateljice angažovane u okviru prethodna dva projekta, jer su one prošle stručnu obuku i dobile licencu za obavljanje ovog posla. „Poboljšanje finansijske situacije bio je glavni motiv koji me opredelio da se prijavim za negovateljicu, prođem obuku i steknem licencu kako bi što kvalitetnije obavljala ovaj posao. Znači mi svaki dinar, ali, naravno i da je prisutan i osećaj humanosti i spoznaje da ste u prilici da pomognete starim, usamljenim i bolesnim ljudima“, kaže jedna od gerontodomaćica Aleksandra Vefić(43), po zanimanju poljoprivredni tehnolog, koja većdeceniju pokušava da dođe do stalnog zaposlenja. Projekat „Zajedno kroz treće doba“ će resorno Ministarstvo finansijski podržati sa oko 1,2 miliona dinara, dok je učešće Opštine 540.000 dinara.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.