Foto: Jovo Mamula

…navode za Danas u Ministarstvu odbrane, reagujući na naš tekst „Vojnici plaćeni manje od volova i konja“.

U tekstu se iznosi podatak da su u filmu glumca i producenta Lazara Ristovskog pripadnici vojske višestruko manje plaćeni od životinja. Naime, oni rade za dnevnicu od 1.100 dinara, dok dnevnica volova iznosi 33 evra, a konja čak 100 evra. Ministarstvo odbrane u odgovoru našem listu takođe je navelo da se radi o projektu od nacionalnog značaja.

„Doprinos Ministarstva odbrane i VS ogleda se prevashodno u angažovanju od 100 do 200 vojnika, pripadnika Kopnene vojske, za snimanje masovnih scena Kolubarske i Cerske bitke i u obezbeđivanju mehanizacije, vozila, vojničkih rekvizita i neophodne opreme za logističku podršku projektu, a u skladu sa odlukom ministra odbrane. Imajući u vidu da je za snimanje istorijskih bitaka bilo neophodno angažovati osobe koje poznaju vojničke veštine i osnovne strojeve radnje, Ministarstvo odbrane i Vojska su angažovali potreban broj profesionalnih pripadnika, što je i logično kada se radi o ovako istorijski važnim i značajnim projektima“, navode u Ministarstvu, dodajući da angažovanje profesionalnih vojnika i starešina neće negativno uticati na redovne obaveze i obuku „jer se pravovremenim planiranjem sve aktivnosti realizuju“.

Vojnici su, međutim, izneli niz pritužbi na ponižavajuće uslove tokom snimanja filma. Problem nije samo dnevnica, koja je znatno niža od one koja se isplaćuje za iznajmljivanje konja i volova, već i činjenica da jedu hranu iz konzervi, u nehumanim uslovima, jer po suncu satima statiraju. Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kaže za Danas da su vojnici primorani da statiraju u filmu, ali ne samo da glume samo pripadnike vojske, već po potrebi i seljake i druge uloge.

– Oni nemaju mogućnost da odbiju izvršenje zadatka. U filmu glume vojnike, ali i seljake na njivama, u zavisnosti od potrebe. Angažovani su iz čisto finansijskih razloga, jer bi statisti znatno više koštali od vojnika. Više od 200 njih učestvuje u izradi ovog filma, a i sam general Diković je nekoliko puta obilazio mesto snimanja. Trenutno se snima u kasarni na Topčideru, rekao je Antić.

Vojni sindikat Srbije tražio je odgovornost nadležnih zbog zloupotrebe vojnika i degradiranja vojske „zarad nečijih ličnih i političkih interesa“.

Od Filmskog centra Srbije 40 miliona

„Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“, radni je naslov filma i serije u produkciji RTS-a i „Zilion filma“, a scenario je delom baziran na romanu Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“. Lazar Ristovski, glumac i producent filma i serije, pripremao je ovaj projekat sedam godina, najavljujući da će to biti vrhunac njegove karijere. Komisije Filmskog centra Srbije je prošle godine ovom filmu dodelila 40 miliona dinara.